Life & Arts Τρίτη 15/12/2020, 13:50
LIFE & ARTS

Όταν ο Μπάτμαν τα λέει «χύμα»

Όταν ο Μπάτμαν τα λέει «χύμα»

Τελικά τι είδους κινηματογραφικούς υπερήρωες προτιμάμε; Ατσαλάκωτους και του… σαλονιού όπως αυτοί της Marvel ή σκοτεινούς και βρομόστομους σαν τον Μπάτμαν του Κρίστοφερ Νόλαν; Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο σκηνοθέτης Ζακ Σνάιντερ («300», «Watchmen») υποσχέθηκε πως η δική του τετράωρη εκδοχή της «Justice League» που θα κυκλοφορήσει σύντομα στο ΗΒΟ Max, θα είναι αρκετά «ενήλικη», τόσο ως προς την γλώσσα όσο και ως προς τις σκηνές που θα δούμε εκεί· τέτοια που αν φτάσει τελικά και στις κινηματογραφικές αίθουσες θα λάβει πιθανότατα τον χαρακτηρισμό «άνω των 18» (Rated-R). Λέμε «υποσχέθηκε» διότι ο Σνάιντερ ήταν ο αρχικός σκηνοθέτης της «Justice League» του 2017, αποχώρησε ωστόσο λίγο πριν από την ολοκλήρωση της ταινίας μετά από διαφωνία με το στούντιο, μεταξύ άλλων και λόγω του πιο σκοτεινού χαρακτήρα που ήθελε εκείνος να δώσει στο τελικό μοντάζ. 

Το φιλμ ολοκληρώθηκε από τον Τζος Γουίντον, με το αποτέλεσμα, κατά κοινή παραδοχή, να θυμίζει περισσότερο συνοθύλευμα σκηνών και λιγότερο στιβαρό κινηματογραφικό σύνολο. Πήρε ωστόσο τον πολυπόθητο χαρακτηρισμό «άνω των 13», που της επέτρεψε να κυκλοφορήσει ευρέως στα αμερικανικά multiplex και να φτάσει τα 657 εκατ. δολάρια σε εισπράξεις. Από την άλλη υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του κοινού, το οποίο έχει βαρεθεί πια να βλέπει clean-cut υπερήρωες σε ταινίες που επαναλαμβάνονται δίχως να παίρνουν ρίσκα ή να ξεφεύγουν έστω λίγο από τα στεγανά της πολιτικής ορθότητας. 

Είναι όλοι εκείνοι που χάρισαν την αναπάντεχη επιτυχία στο (περίπου) ανεξάρτητο «Deadpool» και πλέον αδημονούν για το νέο μοντάζ του Ζακ Σνάιντερ στην «Justice League». Οι πρόσφατες εξελίξεις πάντως είναι στο πλευρό τους. Η στροφή ολόκληρης της βιομηχανίας προς τις διαδικτυακές πλατφόρμες, εξαιτίας της πανδημίας που κρατά τον κόσμο μακριά από τις αίθουσες, ευνοεί ακριβώς την παραγωγή ταινιών και σειρών που δεν χρειάζεται να λάβουν υπόψιν τους αυστηρούς περιορισμούς του αμερικανικού συστήματος αξιολόγησης. Κάπως έτσι ο Μπάτμαν μπορεί πλέον να πει και μια κουβέντα… παραπάνω ή ένας «κακός» να σπάσει μερικά κεφάλια με περισσότερο ρεαλισμό. Αυτό που μένει να δούμε είναι τι θα γίνει όταν με το καλό οι υπερήρωες -και εμείς μαζί τους- επιστρέψουν στις κινηματογραφικές αίθουσες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News