LIFE & ARTS

Το «Fight Club»… ελογοκρίθη στην Κίνα

Το «Fight Club»… ελογοκρίθη στην Κίνα

Θυμάστε το εμβληματικό τέλος του «Fight Club» του Ντέιβιντ Φίντσερ; Εκεί όπου ο πρωταγωνιστής του Εντουαρντ Νόρτον πιασμένος χέρι χέρι με την αγαπημένη του Μάρλα Σίνγκερ της Ελενα Μπόναμ Κάρτερ, παρακολουθεί δεκάδες ουρανοξύστες να καταρρέουν υπονομευμένοι με εκρηκτικά, καθώς το σχέδιο για την καταστροφή του σύγχρονου πολιτισμού μπαίνει σε εφαρμογή; Η σκηνή, συνοδεία του «Where is My Mind», είναι φυσικά μυθική και έχει αναπαραχθεί παντού, από βίντεο στο Youtube μέχρι πάνω σε κορμιά ανθρώπων, οι οποίοι θέλησαν να αποκτήσουν ένα σχετικό τατουάζ.

Το ίδιο ενθουσιώδεις πάντως σίγουρα δεν ήταν οι Κινέζοι λογοκριτές, οι οποίοι πρόσφατα κλήθηκαν να αδειοδοτήσουν την ταινία, προκειμένου αυτή να προβληθεί στο Tencent Video, την μεγαλύτερη on demand κινηματογραφική πλατφόρμα της αχανούς χώρας. Στην κινέζική βερσιόν, το «Fight Club» τελειώνει λίγο πριν την επίμαχη σκηνή, ενώ αμέσως μετά ένα μήνυμα, γραμμένο στα αγγλικά με την χαρακτηριστική γραμματοσειρά της ταινίας εμφανίζεται στην οθόνη.

«Η αστυνομία αντιλήφθηκε άμεσα το όλο σχέδιο και συνέλαβε όλους τους εγκληματίες, καταφέρνοντας έτσι επιτυχώς να αποτρέψει την έκρηξη των βομβών. Μετά την δίκη, ο Τάιλερ [σ.σ. Ντέρτεν] στάλθηκε σε άσυλο ψυχοπαθών, προκειμένου να λάβει φροντίδα. Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο το 2012».

«Ε όχι και εξιτήριο ο Τάιλερ Ντέρτεν», θα πει κανείς και με το δίκιο του, ωστόσο οι Κινέζοι λογοκριτές δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη, ιδιαίτερα όταν έχει να κάνει με απεικονίσεις που μπορούν να διαταράξουν την κοινωνική τάξη ή να ενθαρρύνουν εγκληματικές δραστηριότητες. Σε αυτές κατά τα φαινόμενα συμπεριλαμβάνεται και ο ομοφυλοφιλικός σεξουαλικός προσανατολισμός, με ταινίες όπως τα «Bohemian Rapsody» και «Alien: Covenant», να «χάνουν» κάποια λεπτά από την διάρκειά τους, προκειμένου να εξαφανιστούν οι σχετικές σκηνές.

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, όπως μοιάζει να είναι αυτή του «Fight Club», ο ίδιος ο διανομέας ή ο παραγωγός του φιλμ φροντίζει, ώστε αυτό να πληρεί όλα τα στάνταρ, κάνοντας και τις απαραίτητες τροποποιήσεις προτού σταλεί στην επιτροπή των λογοκριτών. Οπως δήλωσε ευθαρσώς στο αμερικανικό Variety και ο εισαγωγέας του «Fight Club», «είναι καλύτερο να έχουμε το 99.9% του φιλμ να προβάλλεται νόμιμα σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων παρά να μην το έχουμε καθόλου».

Με πληροφορίες από variety.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News