Life & Arts Παρασκευή 21/01/2022, 13:58
LIFE & ARTS

WhereYouAt: Μια εφαρμογή προσπαθεί να αποτρέψει τη σεξουαλική παρενόχληση 

WhereYouAt: Μια εφαρμογή προσπαθεί να αποτρέψει τη σεξουαλική παρενόχληση 

Η startup Where You At, έχει σχεδιάσει και αναπτύσσει μια εφαρμογή η οποία προσπαθεί να  βοηθήσει τις γυναίκες να βγαίνουν έξω τα βράδια με περισσότερη ασφάλεια. 

Η εφαρμογή αυτή τους επιτρέπει να βρίσκονται σε επικοινωνία με τους φίλους τους όταν είναι έξω σε πολυσύχναστους χώρους, ακόμη και όταν δεν έχουν σήμα στα κινητά τους. 

Η κίνηση αυτή της βρετανικής startup αποτελεί σημείο των καιρών, καθώς οι καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις των γυναικών σε bars και nightclubs και περιστατικά νάρκωσής τους (όπως πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη), παίρνει διαστάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα TheStar. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τα μέσα Οκτωβρίου όταν στο Βέλγιο ξεκίνησε η πρωτοβουλία #balancetonbar (expose your bar), οι καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και νάρκωσης πληθαίνουν διαρκώς. 

Οι περισσότερες περιπτώσεις ακολουθούν το ίδιο μοτίβο: έξοδος σε κάποιο νυχτερινό μαγαζί, μερικά ποτά, ασυνήθιστα συμπτώματα και μετά κενό μνήμης. 

Εν μέσω αυτού του φαινομένου, η Where You At με τη βοήθεια της τεχνολογίας Bluetooth, μπορεί ανά πάσα στιγμή να στείλει σήμα για το που βρίσκεται κάποιος χρήστης, ο οποίος μάλιστα μπορεί να στείλει και σήμα SOS. Σύμφωνα πάντα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας MusicAlly, τα δεδομένα από την εφαρμογή μπορούν στη συνέχεια να δοθούν στην αστυνομία σε περίπτωση που κάποια γυναίκα καταγγείλλει σεξουαλική παρενόχληση ή προσπάθεια νάρκωσή της. 

Η startup συνεργάζεται με τη βρετανική αρχή Night Time Industry Association, προκειμένου να καταγράψει τις διαστάσεις που έχει πάρει αυτό το φαινόμενο. Στο πλαίσιο αυτό, διεξήγαγε έρευνα μεταξύ 1.500 Βρετανών φοιτητών, κυρίως θηλυκού γένους, προκειμένου να διαπιστώσει πώς νιώθουν από πλευράς ασφάλειας όταν κυκλοφορούν το βράδυ. 

Τα ευρήματα της έρευνας ήταν απογοητευτικά, με το 92% να δηλώνει ότι δεν αισθάνεται ασφάλεια στα bars και στα nightclubs και το 44% να αναφέρει ότι βρέθηκε σε κατάσταση στην οποία χρειάσθηκε βοήθεια. 

Επί του παρόντος η Where You At δοκιμάζει την εφαρμογή της σε αρκετά νυχτερινά μαγαζιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναμένεται να δοθεί επίσημα στο κοινό όταν οι περιορισμοί για τους χώρους εστίασης αρθούν. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από TheStar, MusicAlly

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News