Life & Arts Τετάρτη 19/01/2022, 12:56
LIFE & ARTS

Η πόλη που χτίστηκε από… καφέ

Η πόλη που χτίστηκε από… καφέ

Στις περισσότερες πόλεις της Ιταλίας, η ημέρα ξεκινάει με έναν ζεστό καφέ. Όμως στην Τεργέστη, μια πόλη στη βορειοανατολική ακτή της χώρας, αυτό ισχύει έτι περισσότερο, καθώς ο καφές αποτελεί… τέχνη. 

Για να παραγγείλεις το αγαπημένο σου ρόφημα, όπως πολλοί μαρτυρούν, χρειάζεσαι… μια ξεχωριστή εκπαίδευση. «Νόμιζα ότι χρειαζόμουν διδακτορικό για να παραγγείλω καφέ, όταν πρωτο-μετακόμισα εδώ» παραδέχθηκε η Maria Kochetkova, συντάκτρια του In Trieste, ενός αγγλόφωνου περιοδικού. 

Όπως εξηγεί μεταξύ άλλων, αντί για «καφέ», δηλαδή εσπρέσο, πρέπει να ζητήσεις «νερό», ενώ αντί για καπουτσίνο, καλείς τον σερβιτόρο να σου φτιάξει «καφελάτε». Και η λίστα των διαφοροποιήσεων συνεχίζεται… 

Η Maria, μαζί με τον Ιταλό σύζυγό της, έχουν ένα δικό τους καφέ στο ιστορικό κέντρο της πόλης, το οποίο βοηθάει τους επισκέπτες να προσαρμοστούν στις ειδικές συνθήκες της Τεργέστης, η οποία βρίσκεται στα ανατολικά της ιταλικής «μπότας», ανάμεσα σε Σλοβενία και Κροατία. 

Βασική σπεσιαλιτέ του καταστήματος είναι το «capo in b». Δηλαδή, ένας μίνι καπουτσίνο, όπως θα τον ονόμαζαν σε κάποια άλλη πόλη της Ιταλίας. 

Η πόλη που χτίστηκε από… καφέ-1
Φωτ. Shutterstock

Όταν κάποιος επισκέπτεται τη γειτονική χώρα, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Τεργέστη είναι η «πρωτεύουσα του καφέ». Όχι μόνο επειδή οι κάτοικοι πίνουν διπλάσια ποσότητα από οπουδήποτε αλλού -10 κιλά κόκκους καφέ κάθε χρόνο- αλλά επειδή φιλοξενεί και μία από τις μεγαλύτερες φίρμες καφέ παγκοσμίως, την Illy. 

Ο καφές έφθασε στην Ιταλία για πρώτη φορά το 1570, όταν ο γιατρός Prospero Alpini έφερε κόκκους από την Αίγυπτο για να τους πουλήσει σε φαρμακεία της Βενετίας. Αν και έγινε αμέσως αγαπημένο ρόφημα των ντόπιων, προκάλεσε υποψίες λόγω των άγνωστων επιδράσεων του, αλλά και των συσχετισμών με το Ισλάμ. Οι Καθολικοί, εξάλλου, το ονόμασαν «Το ποτό του Διαβόλου».  

Η Τεργέστη «υιοθέτησε» τον καφέ το 1719, όταν ξεκίνησε το εμπόριο με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, εισάγοντας μεγάλες ποσότητες καφέ, τις οποίες στη συνέχεια μεταπουλούσε στις ευρωπαϊκές πόλεις. 

Μερικά από τα καφέ που χτίστηκαν τον 18ο και τον 19ο αιώνα, τα οποία είχαν διαμορφωθεί στα πρότυπα των κομψών καφενείων της Βιέννης, εξακολουθούν να βρίσκονται και σήμερα στο ιστορικό κέντρο της Τεργέστης.  

Εκτός από την Illy, η οποία ιδρύθηκε το 1933, δεκάδες άλλες εταιρείες καβουρδίζουν και αναμειγνύουν σακουλάκια με κόκκους καφέ, οι οποίοι φθάνουν από όλο τον κόσμο στις αποβάθρες του λιμανιού.  

Κάθε Οκτώβριο δε, διοργανώνεται το περίφημο «Φεστιβάλ Καφέ της Τεργέστης», όπου ανακηρύσσεται ο ετήσιος πρωταθλητής «Capo in B». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Πίνετε τον καφέ σας σκέτο; Τότε είστε γενετικά τυχεροί

Το καλύτερο ελληνικό τυρί δεν είναι αυτό που νομίζετε

Η Μόνα Λίζα των σπιτιών: Πόσο πωλείται η πιο ακριβή έπαυλη των ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News