Life & Arts Σάββατο 8/01/2022, 11:03
LIFE & ARTS

Νόβακ Τζόκοβιτς: Κόλλησε κορωνοϊό στις 16 Δεκεμβρίου, λένε τώρα οι δικηγόροι του

Νόβακ Τζόκοβιτς: Κόλλησε κορωνοϊό στις 16 Δεκεμβρίου, λένε τώρα οι δικηγόροι του

O Nόβακ Τζόκοβιτς έλαβε εξαίρεση εμβολιασμού για να εισέλθει στην Αυστραλία, επειδή «είχε πρόσφατα μολυνθεί από κορωνοϊό», αναφέρουν οι δικηγόροι του κορυφαίου τενίστα, ενώ συνεχίζεται το θρίλερ για την παραμονή του στη χώρα και τη συμμετοχή του στο Australian Open. 

«H ημερομηνία του θετικού τεστ pcr στο οποίο υπεβλήθη, ήταν 16 Δεκεμβρίου 2021», αναφέρουν χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το BBC. 

Σύμφωνα με τα εν λόγω έγγραφα, η νομική ομάδα του Σέρβου άσου αναφέρει ότι 14 ημέρες μετά το θετικό τεστ, ο Τζόκοβιτς «δεν είχε πυρετό, ούτε εμφάνιζε συμπτώματα Covid, για τις τελευταίες 72 ώρες». 

Η έφεσή του για την ακύρωση της βίζας του αναμένεται να εκδικαστεί τη Δευτέρα, κάτι που έχει προκαλέσει προβλήματα και στην κλήρωση του τουρνουά.  

Το χρονικό του σίριαλ

Οι δήλωση των δικηγόρων του Τζόκοβιτς προσθέτει ακόμη ένα κομμάτι στο αλαλούμ που έχει προκληθεί σχετικά με την πολύκροτη αυτή υπόθεση. Σύμφωνα με όσα μεταδίδονταν μέχρι χθες βράδυ, ο φορέας που είναι υπεύθυνος για το τένις στην Αυστραλία, με έγγραφο που διέρρευσε στη δημοσιότητα, φέρεται να είχε ενημερώσει λανθασμένα τους τενίστες ότι μπορούσαν να εισέλθουν στη χώρα εάν τους τελευταίους έξι μήνες είχαν νοσήσει από COVID-19. Σε αυτό το έγγραφο βασίστηκε η ομάδα του Τζόκοβιτς για να συμπληρώσει τα δικαιολογητικά του τενίστα ώστε να ζητήσει βίζα.

Ομως η «Tennis Australia» είχε ενημερωθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση από τον περασμένο Νοέμβριο ότι δεν θα επιτρεπόταν η είσοδος σε μη εμβολιασμένους παίκτες ακόμη κι αν είχαν νοσήσει. Από την άλλη πλευρά, η πολιτεία της Βικτώριας δίνει ιατρική εξαίρεση, αλλά τον τελευταίο λόγο έχει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Για να εισέλθει κάποιος στην Αυστραλία θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος με κάποιο από τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή της χώρας ή να έχει ιατρική εξαίρεση. Η συνοριακή αρχή όμως δεν δέχεται απαραίτητα ότι η νόσηση τους τελευταίους έξι μήνες με COVID-19 αποτελεί εξαίρεση.

Διαμαρτυρίες

Την ώρα που οι αρμόδιοι φορείς επιρρίπτουν την ευθύνη για το φιάσκο ο ένας στον άλλο, ο Νόβακ Τζόκοβιτς βρίσκεται κλεισμένος αλλά όχι κρατούμενος σε ένα ξενοδοχείο που δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα της ζωής του αθλητή.

Εξω από τη δομή παράτυπων μεταναστών έχουν συγκεντρωθεί Σέρβοι, οι οποίοι εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στο ίνδαλμά τους, ενώ εκατοντάδες Σέρβοι βγήκαν στους δρόμους του Βελιγραδίου για να διαδηλώσουν υπέρ του. «Δεν υπάρχουν σύνορα που δεν μπορούμε να περάσουμε», το μήνυμά τους.

Από την «οικογένεια» του τένις κριτική στους Αυστραλούς για τον χειρισμό της υπόθεση άσκησαν οι Νικ Κύργιος και Τζον Ισνερ. Ο «Νόλε», με ανάρτησή του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ευχαρίστησε τους θαυμαστές του για τη στήριξη.  

Στο ξενοδοχείο

Η εκδίκαση για την ακύρωση της βίζας αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα. Μέχρι τότε ο Τζόκοβιτς θα πρέπει να παραμείνει στο ξενοδοχείο από το οποίο, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Κάρεν Αντριους, μπορεί να φύγει όποτε θέλει αλλά μόνο με προορισμό το αεροδρόμιο καθώς δεν διαθέτει βίζα για να κυκλοφορήσει στη χώρα. Εάν το δικαστήριο κάνει δεκτή την έφεση του κορυφαίου τενίστα, τότε ο αθλητής θα μπορέσει να διεκδικήσει στο «Πάρκο της Μελβούρνης» τον δέκατο τίτλο του από τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Εάν όμως απελαθεί από τη χώρα ενδέχεται να ισχύσει νόμος της Αυστραλίας που αναφέρει ότι όποιος απελαθεί δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει βίζα για τα επόμενα τρία έτη.

Στο ίδιο ξενοδοχείο με τον Τζόκοβιτς βρίσκεται και η τενίστρια Ρενάτα Βοράτσοβα. Οι Αυστραλοί ακύρωσαν τη βίζα της αλλά η Τσέχα αθλήτρια δεν θα ασκήσει έφεση και θα επιστρέψει στην πατρίδα της. Εκτός αγώνων αναμένεται να μείνει και η Νταλία Βικλιάντσεβα. Η Ρωσίδα έχει εμβολιαστεί με το Sputnik αλλά το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί από την Αυστραλία.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS