Life & Arts Τετάρτη 5/01/2022, 15:32
LIFE & ARTS

Μόνιμα στην Ακρόπολη το θραύσμα από το Παλέρμο

Μόνιμα στην Ακρόπολη το θραύσμα από το Παλέρμο

Τη μόνιμη θέση του θα βρει στη ζωφόρο του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης το θραύσμα που ταξιδεύει από το Μουσείο Antonio Salinas του Παλέρμο της Ιταλίας στην Αθήνα.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, το θραύσμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα που απεικονίζει τα κάτω άκρα της θεάς Άρτεμις σε μια σκηνή που δείχνει τους Ολύμπιους θεούς να παρακολουθούν την παράδοση του πέπλου στην θεά Αθηνά, θα έρθει στην Αθήνα με τη μέθοδο του μακροχρόνιου δανεισμού για οχτώ έτη αλλά με απώτερο στόχο την οριστική παραμονή του στο Μουσείο Ακρόπολης. Αυτή ήταν και η πρόθεση των ιταλικών αρχών και του μουσείου του Παλέρμο, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση. Το Παρθενώνιο θραύσμα φυλάσσεται σήμερα στο Παλέρμο ως μέρος της αρχαιολογικής συλλογής του Άγγλου προξένου Robert Fagan και αγοράστηκε από το Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Παλέρμο το 1820.

«Η πρόθεση και η επιδίωξη της Κυβέρνησης της Σικελίας να επαναπατριστεί οριστικά το απότμημα του Παλέρμο στην Αθήνα, επιβεβαιώνει τους μακρότατους δεσμούς πολιτιστικής συνάφειας και αδελφοσύνης των δύο περιοχών, καθώς και εμπράγματη αναγνώριση μιας κοινής μεσογειακής ταυτότητας», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προσθέτοντας ότι με αυτή τη χειρονομία η Σικελία “υποδεικνύει τον δρόμο για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, στην πόλη που τα δημιούργησε».

Μόνιμα στην Ακρόπολη το θραύσμα από το Παλέρμο-1

(φωτ. Το απότμημα του λίθου VI από την ανατολική ζωφόρο με το πόδι της Αρτέμιδας που έρχεται από το Μουσείο A. Salinas του Παλέρμο.)

Από την ιταλική πλευρά ο Assesore της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας, Dr. Alberto Samonà δήλωσε ότι «η βούληση της Σικελίας είναι η επ’ αόριστον επιστροφή στην Ελλάδα του ευρήματος», μια κίνηση έντονης συμβολικής αξίας. «Η Σικελία, με αυτόν τον τρόπο, γίνεται, στην πραγματικότητα, πρόδρομος στο θέμα της επιστροφής στην Ελλάδα των μαρμάρων του Παρθενώνα συμβάλλοντας καθοριστικά στη συζήτηση που διεξάγεται εδώ και καιρό σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε.

Η επικοινωνία των σικελικών αρχών με το ΥΠΠΟΑ που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2020 κατέληξε στην υπογραφή μιας πολιτιστικής συμφωνίας μεταξύ των δύο μουσείων για τη μακροχρόνια ανταλλαγή αρχαιοτήτων. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η Περιφέρεια της Σικελίας ζήτησε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλικής Δημοκρατίας μια νομική φόρμουλα που θα οδηγήσει στην οριστική επιστροφή του θραύσματος.

Σε αντάλλαγμα, δύο αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου της Ακρόπολης θα εκτεθούν στο Παλέρμο, το καθένα για μια περίοδο τεσσάρων ετών: πρόκειται για ένα σημαντικό ακέφαλο άγαλμα της Αθηνάς που χρονολογείται περί τα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. και έναν γεωμετρικό αμφορέα του πρώτου μισού του 8ου αιώνα π.Χ.

Διαβάστε επίσης:

Στο μουσείο Ακρόπολης θραύσματα του Παρθενώνα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – Μήνυμα προς Βρετανία

Επιστρέφει στην Ελλάδα θραύσμα της ζωφόρου του Παρθενώνα με μακροχρόνιο δανεισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News