LIFE & ARTS

Ο πιο ακριβός Hulk είναι «χάρτινος»

Ο πιο ακριβός Hulk είναι «χάρτινος»

Η τρέλα με τα κόμικς που κρατάει πλέον πάνω από μια δεκαετία -οπότε μάλλον μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι δεν είναι περαστική- έχει εξελιχθεί, μεταξύ άλλων και σε μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και δεν είναι μόνο οι κινηματογραφικές/τηλεοπτικές μεταφορές της Marvel, με τελευταία τον θαυματουργό «Spider-Man», που γελά κατάμουτρα στην πανδημία με τα συνεχόμενα ρεκόρ του στο box office. 

Αντιθέτως υπάρχουν και εκείνοι που προτιμούν την ορίτζιναλ εκδοχή του είδους, τα παλιά καλά χάρτινα κόμικς δηλαδή, όντας μάλιστα διατεθημένοι να πληρώσουν μικρές ή και μεγαλύτερες περιουσίες για να τα αποκτήσουν. Αυτό ακριβώς έκανε πρόσφατα ένας συλλέκτης, ο οποίος αγόρασε το πρώτο τεύχος του «Hulk» με το αστρονομικό αντίτιμο των 490 χιλιάδων δολαρίων. 

Το κόμικ που εκδόθηκε το 1962 -έκλεισε δηλαδή αισίως τα 60- είναι σε σχεδόν άψογη κατάσταση, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο όπως επισημαίνουν οι… ειδικοί, αφού το συγκεκριμένο τεύχος τυπώθηκε σε πολύ φθηνό χαρτί, ενώ το γκρι του εξωφύλλου συνήθως ξεθωριάζει με τον καιρό. Σχεδιασμένο από τον «πατριάρχη» της Marvel, Σταν Λι και τον Τζακ Κίρμπι, το Hulk #1 αφηγείται φυσικά την ιστορία της γέννησης του ήρωα, καθώς ο επιστήμονας Μπρους Μπάνερ εκτίθεται στις τοξικές ακτίνες γάμμα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την μεταμόρφωσή του στον θηριώδη Χαλκ, όποτε ο δόκτωρ χάνει την ψυχραιμία του.

Το αξιοσημείωτο είναι πως ενώ οι πάντες σήμερα γνωρίζουν τον Χαλκ με το σήμα κατατεθέν πράσινο χρώμα του, σε εκείνο το ορίτζιναλ κόμικ το δέρμα του είναι γκρίζο. Η αλλαγή έγινε από το επόμενο κιόλας τεύχος αφού προφανώς οι υπεύθυνοι της Marvel δεν έμειναν ευχαριστημένοι από την αρχική αποτύπωση του χρώματος. 

Φυσικά το στοιχείο αυτό κάνει το συγκεκριμένο αντίτυπο ακόμα πιο μοναδικό και επομένως ικανό να σκαρφαλώσει σε αξία, σε μια αγορά που δείχνει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα βίντατζ τευχάκια. Την πρωτιά πάντως ακόμα και εκεί κατέχει ο Σπάιντερ-Μαν, το ντεμπούτο του οποίου στο τεύχος 15 του Amazing Fantasy, επίσης από το 1962, πουλήθηκε προς 3.6 εκατομμύρια δολάρια. 

Με πληροφορίες από theguardian.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News