LIFE & ARTS

Κορυφαία η πιο «αλκοολούχα» ευρωπαϊκή ταινία της χρονιάς

Κορυφαία η πιο «αλκοολούχα» ευρωπαϊκή ταινία της χρονιάς

Απονεμήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, κάτι σαν τα Οσκαρ της Γηραιάς Ηπείρου, στα οποία κάθε χρόνια διαγωνίζονται οι αρτιότερες ταινίες που παράγονται στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού. Φυσικά όπως συμβαίνει και με οποιαδήποτε τελετή απονομής τον καιρό της πανδημίας, αυτή ήταν λιτή και είχε κατά βάση διαδικτυακό χαρακτήρα, με τους υποψηφίους και τους νικητές να συνδέονται μέσω zoom με το Βερολίνο και την γερμανική τηλεόραση που φιλοξένησε την εκδήλωση. Μεγάλος θριαμβευτής της βραδιάς αναδείχτηκε δίχως αμφιβολία ο Δανός Τόμας Βίντερμπεργκ, του οποίου το φιλμ με τίτλο «Another Round» κέρδισε το βραβείο της κορυφαίας ταινίας για το 2020 -πέρυσι είχε πάει στην «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου- ενώ ο ίδιος τιμήθηκε επίσης για την κορυφαία σκηνοθεσία και το καλύτερο σενάριο, μαζί με τον Τομπίας Λίντχολμ.

 Η ταινία, που υποστηρίχθηκε από το (ακυρωθέν) φεστιβάλ Καννών, έχει για πρωταγωνιστή της έναν βαλτωμένο καθηγητή Λυκείου, ο οποίος μαζί με τρεις συναδέλφους του αποφασίζουν να διεξάγουν ένα παράδοξο πείραμα: έχοντας κατά νου την θεωρεία που λέει ότι ο άνθρωπος θα έπρεπε εκ γενετής να έχει περισσότερο αλκοόλ στο αίμα του, αποφασίζουν να την υιοθετήσουν σε μόνιμη βάση, με άκρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Ο σπουδαίος Μαντς Μίκελσεν έχει τον κεντρικό ρόλο του φιλμ για τον οποίο απέσπασε και το σχετικό βραβείο της καλύτερης ανδρικής ερμηνείας.

 Από εκεί και έπειτα, η αντίστοιχη διάκριση στις γυναίκες κατέληξε (αναμενόμενα) στην Πόλα Μπέρ για το «Undine» του Κρίστιαν Πέτσολντ, ενώ καλύτερο ευρωπαϊκό ντοκιμαντέρ αναδείχθηκε το «Collective», του Ρουμάνου Αλεξάντερ Νανάου, φιλμ που ασχολείται με την αποκαλυπτική έρευνα γύρω από ένα πολυεπίπεδο σκάνδαλο στον κλάδο της υγείας της χώρας. Στους «αδικημένους» τέλος της βραδιάς, μπορούμε σίγουρα να συμπεριλάβουμε ταινίες με αρκετές υποψηφιότητες, όπως το συγκινητικό «Corpus Christi» αλλά και το τολμηρό «Βαμμένο Πουλί» του Βάκλαβ Μάρχουλ. Τα δύο τελευταία πάντως, επειδή είναι και παραγωγής 2019, μπορεί κανείς τα αναζητήσει (νόμιμα) και online.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News