LIFE & ARTS

Αλλάζει το διεθνές κλίμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Αλλάζει το διεθνές κλίμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο και η επιστροφή τους στην Ελλάδα δεν είναι ένα θέμα που προκαλεί μόνο το ελληνικό ενδιαφέρον, όπως φαίνεται σε εκτενές δημοσίευμα των New York Times το οποίο σκιαγραφεί τη μεγαλύτερη εικόνα μέσα στην οποία εντάσσεται η υπόθεση: η Μεγάλη Βρετανία δεν μπορεί να συμβαδίσει με την τάση επιστροφής αρχαίων αντικειμένων στις χώρες καταγωγής τους που σαρώνει τα μουσεία της Ευρώπης.

Την περασμένη εβδομάδα η αίθουσα που φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο άνοιξε και πάλι για το κοινό. Η αίθουσα είχε κλείσει για εργασίες συντήρησης των υποδομών του μουσείου και εξαιτίας των μέτρων περιορισμού της πανδημίας. Το θέμα της τύχης των γλυπτών επανήλθε στην επικαιρότητα καθώς μαζί με την αίθουσα επέστρεψαν και οι ακτιβιστές που ζητούν όχι απλώς την επιστροφή των αρχιτεκτονικών μελών του Παρθενώνα αλλά γενικότερα τη «διόρθωση» ιστορικών λαθών που έχουν υποστεί αδύναμες χώρες από ισχυρότερα κράτη.

Η πρώτη φορά που ένας Βρετανός βουλευτής τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα ήταν ο Νιλ Κίνοκ των Εργατικών το 1984 αλλά και τότε, επισημαίνουν οι NYT, όπως και τώρα η ευρύτερη πολιτική στήριξη ήταν σχεδόν μηδαμινή. Η εφημερίδα κάνει μια επισκόπηση της βρετανικής πολιτικής πάνω στο θέμα και αναδεικνύει την απουσία πολιτικής επιστροφών αμφισβητούμενων αρχαιοτήτων, σε αντίθεση με χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Γαλλία που επιχειρούν να συμφιλιωθούν με το αποικιοκρατικό παρελθόν τους επιστρέφοντας έργα τέχνης σε χώρες της Αφρικής.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει τον αμφισβητούμενο τρόπο με τον οποίο τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποσπάστηκαν από τον Λόρδο Ελγιν και ταξίδεψαν στη Βρετανία, διαχωρίζοντας έτσι την ελληνική διεκδίκηση από τις διεκδικήσεις πρώην βρετανικών αποικιών. Αναφέρεται ωστόσο στην πρόσφατη απόφαση της UNESCO που αναγάγει το θέμα σε διακρατική υπόθεση αλλά και στη θέση του Μπόρις Τζόνσον ότι το ζήτημα των Γλυπτών είναι θέμα μεταξύ μουσείων και όχι κρατών.

Η αλλαγή στη βρετανική πολιτική θα έρθει μόνο με διαφορετική κυβέρνηση, είπε στην εφημερίδα ο 79χρονος σήμερα Κίνοκ. «Τότε θα υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα η μεγάλη μας χώρα να είναι η Μεγάλη Βρετανία με όρους του 21ου αιώνα», σημείωσε ο πρώην βουλευτής.

Πάντως, όλα δείχνουν ότι το διεθνές κλίμα μεταστρέφεται και ότι ψηλά στην ατζέντα μεγάλων μουσείων και διεθνών οργανισμών βρίσκεται η ηθική της επιστροφής αμφισβητούμενων κειμηλίων στις χώρες από τις οποίες έχουν προέλθει. Για πόσο ακόμη η Μεγάλη Βρετανία θα σφυρίζει αδιάφορα;

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News