Life & Arts Τετάρτη 15/12/2021, 08:43
LIFE & ARTS

H NASA άγγιξε τον ήλιο

H NASA άγγιξε τον ήλιο

Εξήντα χρόνια αφότου η NASA έθεσε τον στόχο αυτό και τρία χρόνια αφότου εκτοξεύτηκε το Parker Solar Probe, το διαστημόπλοιο έγινε το πρώτο που «άγγιξε τον ήλιο». 

Το Parker Solar Probe πέταξε με επιτυχία μέσα από το στέμμα του ήλιου, δηλαδή την ανώτερη ατμόσφαιρά του. 

«Το ότι το Parker Solar Probe ‘άγγιξε τον ήλιο’ είναι μία ιστορική στιγμή για την ηλιακή επιστήμη και ένα πραγματικά εντυπωσιακό επίτευγμα», είπε ο Thomas Zurbuchen, του Science Mission Directorate της NASA. «Αυτό το ορόσημο μας δίνει όχι μόνο βαθύτερες γνώσεις για την εξέλιξη του ήλιου μας και την επίδρασή του στο ηλιακό μας σύστημα, αλλά και όλα όσα μαθαίνουμε για το δικό μας αστέρι, μας διδάσκουν περισσότερα για τα αστέρια στο υπόλοιπο σύμπαν». 

 

Το Parker Solar Probe εκτοξεύτηκε το 2018 και ξεκίνησε να κάνει κύκλους όλο και πιο κοντά στον ήλιο. Οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο αστροφυσικός Eugene Parker, από τον οποίο πήρε το όνομά του το διαστημόπλοιο, θέλουν να απαντήσουν βασικές ερωτήσει για τον ηλιακό άνεμο. 

Το στέμμα του ηλίου είναι πολύ πιο ζεστό από την ίδια την επιφάνεια του αστεριού και το διαστημόπλοιο θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν το γιατί. Στο στέμμα, οι θερμοκρασίες αγγίζουν το 1 εκατ. βαθμούς Κέλβιν (1 Κελσίου = 274,15 Κέλβιν), ενώ στην επιφάνεια του ηλίου φτάνουν τους 6.000 βαθμούς Κέλβιν. 

Πριν τελειώσει η αποστολή του Parker Solar Probe, θα πραγματοποιήσει 21 προσεγγίσεις στον ήλιο, σε διάστημα επτά ετών. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News