Life & Arts Πέμπτη 9/12/2021, 14:36
LIFE & ARTS

Google Doodle: Το ναυτικό των ΗΠΑ και η εφεύρεση των bugs στους υπολογιστές 

Η Χόπερ τιμήθηκε από σχεδόν όλες τις Οργανώσεις των ΗΠΑ που άπτονται των Η/Υ για τη μεγάλη της προσφορά

Google Doodle: Το ναυτικό των ΗΠΑ και η εφεύρεση των bugs στους υπολογιστές 

Στη Γκρέις Μάρεϊ Μπριούστερ Χόπερ (Grace Murray Brewster Hopper, 9 Δεκεμβρίου 1906 – 1 Ιανουαρίου 1992), αφιερώνει το σημερινό της Doodle η Google. 

Η Γκρέις Χόπερ ήταν Αμερικανίδα καθηγήτρια μαθηματικών και αξιωματικός του Αμερικανικού Ναυτικού. Υπήρξε από τις πρώτες γυναίκες που ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση των -τότε πρωτοεμφανιζόμενων- υπολογιστών και κατά τη διάρκεια σχεδόν ολόκληρης της ζωής της υπήρξε ηγέτης στον τομέα ανάπτυξης λογισμικού, από τις «πρωτόγονες» τεχνικές προγραμματισμού στη χρήση και ιδιαίτερα στην ανάπτυξη προηγμένων μεταγλωττιστών.

Με την είσοδο της χώρας της στο Β/ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γκρέις θέλησε να τη βοηθήσει και να μπει στο Στρατό. Το ύψος της, όμως, δεν της το επέτρεψε και ύστερα από επανειλημμένες προσπάθειες κατάφερε τελικά να ενταχθεί στο Αμερικανικό Ναυτικό με το βαθμό του ανθυποπλοιάρχου. Το Ναυτικό την ενέταξε σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα του Γραφείου Συντονισμού Υπολογιστών στα εργαστήρια Cruft του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Από το 1944 άρχισε να συνεργάζεται με τον Χάουαρντ Άικεν (Howard Aiken) στον υπολογιστή Mark I, ο οποίος της έδωσε την πρώτη προγραμματιστική της εργασία αμέσως με την άφιξή της. Εκεί ήταν που η Χόπερ φημολογείται ότι βρήκε το έντομο (στα αγγλικά bug) που προκάλεσε βραχυκύκλωμα σε έναν από τους 17.000 ηλεκτρονόμους του Mark I και έκτοτε όλα τα σφάλματα των υπολογιστών ονομάζονται «bugs».

Η Χόπερ τιμήθηκε από σχεδόν όλες τις Οργανώσεις των ΗΠΑ που άπτονται των Η/Υ για τη μεγάλη της προσφορά, όπως π.χ. από την Ένωση Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE), της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόοδο των Επιστημών (AAAS) και ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη διακεκριμένο μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Υπολογιστών (1973). Το 1993, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος της απένειμε το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας. Aπεβίωσε την 1η Ιανουαρίου του 1992.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wikipedia

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News