LIFE & ARTS

Επιστρέφουν αρχαιότητες στην Ελλάδα

Επιστρέφουν αρχαιότητες στην Ελλάδα

Εν αναμονή του επαναπατρισμού αρχαιοτήτων από την παράνομη συλλογή Στάινχαρντ βρίσκεται η Ελλάδα και το Υπουργείο Πολιτισμού μετά τη συμφωνία του γνωστού δισεκατομμυριούχου συλλέκτη με τις αμερικανικές αρχές.

Ο Μάικλ Στάινχαρντ παρέδωσε τη Δευτέρα στις αρχές 180 αρχαιότητες που κατείχε παράνομα, συνολικής αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων, τις οποίες παρέλαβε ο εισαγγελέας του Μανχάταν Σάιρους Βανς, επιβάλλοντας στον βαθύπλουτο αρχαιοκάπηλο ισόβια απαγόρευση απόκτησης νέων αρχαιοτήτων. 

Η συμφωνία των δύο πλευρών είναι το επιστέγασμα μιας μεγάλης έρευνας που ξεκίνησε το 2017. Το γραφείο της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης βρήκε στοιχεία που αποδείκνυαν ότι τουλάχιστον 171 αρχαιότητες αγοράστηκαν από τον Στάινχαρντ αφού είχαν προηγουμένως διακινηθεί μέσω παράνομων κυκλωμάτων. Οι εν λόγω αρχαιότητες φαίνεται πως προέρχονται από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Βουλγαρία, το Ιράκ, το Ισραήλ, τη Λιβύη, τον Λίβανο, τη Συρία και την Τουρκία.

Οι αρχαιότητες που κατασχέθηκαν από τις αμερικανικές αρχές θα επιστρέψουν γρήγορα στις χώρες τους, όπως είπε ο εισαγγελέας Σάιρους Βανς, απαντώντας παράλληλα σε όσους διερωτήθηκαν γιατί η υπόθεση δεν προχωράει σε δίκη. «Αυτή η λύση επιτρέπει στο γραφείο μας να προστατεύσει την ταυτότητα των πολλών μαρτύρων, τα ονόματα των οποίων θα γίνονταν γνωστά σε κάθε δίκη και για να προστατεύσουμε τις παράλληλες έρευνες που διεξάγουμε σε συνεργασία με 11 χώρες», τόνισε. 

Στην υπόθεση σημαντικός ήταν ο ρόλος του αρχαιολόγου και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Ααρχους της Δανίας, Χρήστου Τσιρογιάννη, ο οποίος εδώ και 15 χρόνια έχει ταυτοποιήσει πάνω από 1550 αρχαιότητες που διακινήθηκαν παράνομα και έφτασαν να πωλούνται σε γνωστούς οίκους δημοπρασιών. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και αρχαιότητες της συλλογής Στάινχαρντ. 

Διαβάστε επίσης:

Επιστρέφει στην Ελλάδα θραύσμα της ζωφόρου του Παρθενώνα με μακροχρόνιο δανεισμό

Κεν Λόουτς: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News