Life & Arts Πέμπτη 2/12/2021, 07:04
LIFE & ARTS

Google Doodle: Ο ζωγράφος που κυριολεκτικά άφησε το στίγμα του στον κόσμο της τέχνης

Google Doodle: Ο ζωγράφος που κυριολεκτικά άφησε το στίγμα του στον κόσμο της τέχνης

Στον Γάλλο ζωγράφο Georges Seurat αφιερώνει το σημερινό της Doodle η Google, με αφορμή τα 162 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο Seurat αποτύπωσε τις φυσικές ιδιότητες του φωτός σε καθημερινές σκηνές της ζωής στο Παρίσι. Χρησιμοποιούσε μία ιδιαίτερη τεχνική, με την οποία συνδέθηκε άρρηκτα το έργο του: την στιγματογραφία (pointillism) ή τον διαιρετισμό (divisionism).

Οι δύο αυτές τεχνικές του Seurat έδωσαν ώθηση στη σχολή του Νεοιμπρεσιονισμού, η οποία άλλαξε άρδην και μόνιμα την πορεία της σύγχρονης τέχνης.

Ο Georges Seurat ήταν παιδί από ευκατάστατη οικογένεια, που ζούσε στο Παρίσι. Γεννήθηκε το 1859 και ξεκίνησε επίσημα την καλλιτεχνική του εκπαίδευση ως έφηβος. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού από το 1878, όπου ανέπτυξε ενδιαφέρον για την επιστήμη της τέχνης.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του όμως, εμφάνισε και μία απέχθεια προς τα όρια που έθετε η καλλιτεχνική παράδοση. Εξερεύνησε σε βάθος την επιστημονική προσέγγιση της θεωρίας των χρωμάτων και της οπτικής (στον τομέα της φυσικής), προκειμένου να δημιουργήσει ένα μοανδικό στυλ, το οποίο ονόμασε χρωματοφωτισμό (chromo-luminarism).

Το στυλ αυτό έγινε γνωστό στη συνέχεια ως στιγματογραφία ή διαιρετισμός. Πρόκειται για μία προσέγγιση που σχετίζεται με μία επιφάνεια που «τρεμοπαίζει» με μικρές βούλες ή πινελιές χρώματος.

Έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες , μία συνάντηση με έναν χημικό 100 ετών και χρόνια πειραμάτων, ο Seurat ζωγράφισε έναν πίνακα που χαρακτηρίστηκε ευρέως ως αριστούργημα σε ηλικία μόλις 26 ετών. Πρόκειται για τον πίνακα «Κυριακή απόγευμα στο νησί Grande Jatte», που αποτελεί υπόδειγμα της τεχνικής της στιγματογραφίας.

Google Doodle: Ο ζωγράφος που κυριολεκτικά άφησε το στίγμα του στον κόσμο της τέχνης-1

Όταν παρατηρεί κανείς τον πίνακα από συγκεκριμένα απόσταση βλέπει μία σκηνή ένα νησί επί του Σηκουάνα. Πρόκειται ωστόσο για 200.000 μικρές βούλες χρωμάτων.

Λόγω της εμμονής του με την θεωρία των χρωμάτων, ορισμένοι ιστορικοί τέχνης θεωρούν ότι οι τεχνικές του επηρεάστηκαν από την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι ηφαιστειακές εκρήξεις που δημιούργησαν «χρωματιστά» ηλιοβασιλέματα κατά τον 19ο αιώνα.

Παρότι δεν έχει εντοπιστεί με σιγουριά η πηγή έμπνευσης του Seurat, ο ζωγράφος άφησε έντονο αποτύπωμα στην τέχνη. Το αριστούργημά του ενέπνευσε αμέτρητους καλλιτέχνες κάθε σχολής, οδήγησε στη δημιουργία ενός musical, ενώ εμφανίστηκε και σε μία επιτυχημένη ταινία.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News