Life & Arts Τετάρτη 1/12/2021, 12:57
LIFE & ARTS

Google Doodle: Η Ρόζα Παρκς μπαίνει στην ιστορία το 1955 

Το 1996 της απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας

Google Doodle: Η Ρόζα Παρκς μπαίνει στην ιστορία το 1955 

Στην ακτιβίστρια Ρόζα Παρκς αφιερώνει το σημερινό της Doodle η Google. 

Ήταν 1η Δεκεμβρίου του 1955, όταν μια έγχρωμη μοδίστρα έκανε μια κίνηση που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο, δίχως φυσικά η ίδια να μπορεί να φανταστεί την τροπή που θα έπαιρναν τα πράγματα. 

Εκείνη την ημέρα στο Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα, η Αμερικανίδα Ρόζα Παρκς πήρε το λεωφορείο για να επιστρέψει στο σπίτι της. 
Την εποχή εκείνη στον αμερικανικό Νότο τα πράγματα ήταν πολύ αυστηρά αναφορικά με τους έγχρωμους και στο πλαίσιο αυτό, στα λεωφορεία υπήρχε διαχωρισμός για το που θα κάθονταν οι λευκοί και που οι έγχρωμοι. 

Το διαχωριστικό ήταν τοποθετημένο στο μέσο του λεωφορείου, στο πίσω μέρος αυτού οι έγχρωμοι στο μπροστινό οι λευκοί. 

Εκείνη την ημέρα στο συγκεκριμένο δρομολόγιο οι επιβάτες ήταν πολλοί με αποτέλεσμα κάποιοι λευκοί επιβάτες να στέκονται όρθιοι. 
Ο οδηγος βλέποντας αυτό, σηκώθηκε και μετακίνησε το διαχωριστικό κατά μια σειρά πιο πίσω, απαιτώντας από τους τέσσερις έγχρωμους που κάθονταν στις θέσεις αυτές να σηκωθούν.

Οι τρεις υπάκουσαν η τέταρτη επιβάτης η Ρόζα Παρκς αρνήθηκε και στην ερώτηση του οδηγού γιατί δεν σηκώνεται, απάντησε: «Δεν νομίζω ότι πρέπει να σηκωθώ».

Η Παρκς οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα, για να αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση το ίδιο βράδυ. 

Η πράξη αυτή γέννησε ένα κίνημα κατά του φυλετικού διαχωρισμού στο Μοντγκόμερι, που άμεσα εκφράστηκε με μποϊκοτάζ των λεωφορείων από τους έγχρωμους επί 381 ημέρες και βοήθησε έναν από τους διοργανωτές του κινήματος αυτού, ονόματι Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, να ξεκινήσει μια διαδρομή που θα οδηγούσε στην ανάδειξή του σε κεντρική πολιτική φιγούρα στην Αμερική. Για τους λόγους αυτούς, η Ρόζα Παρκς σήμερα αναφέρεται ως η «Μητέρα του σύγχρονου κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων».

Το 1996 της απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας. Το 1999 τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου για τον αγώνα της κατά του ρατσισμού. Είναι η πρώτη γυναίκα της οποίας η σορός εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στη Ροτόντα του Καπιτωλίου.

moneyreview.gr 
 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News