ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Κέντρο του σινεμά ξανά η Ιταλία

Κέντρο του σινεμά ξανά η Ιταλία

Διαβάζουμε -και γράφουμε- πολύ τα τελευταία 1-2 χρόνια για τις ξένες κινηματογραφικές παραγωγές, κάποιες από αυτές χολιγουντιανών προδιαγραφών, τις οποίες προσελκύει πλέον η χώρα μας, φέρνοντας στην Ελλάδα μεγάλους αστέρες του παγκόσμιου σινεμά, όπως ο Ντάνιελ Κρεγκ, ο Αντόνιο Μπαντέρας, η Ολίβια Κόουλμαν κ.ά. Ως γνωστόν η κινηματογραφική αυτή άνθιση, η οποία ως ένα βαθμό συμπαρασύρει και την εγχώρια παραγωγή, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο σύστημα cash rebate του ΕΚΟΜΕ, το ανταποδοτικό χρηματοδοτικό εργαλείο δηλαδή που δίνει κίνητρα στους παραγωγούς να γυρίσουν στα μέρη μας.

Ακόμα καλύτερα ωστόσο φαίνεται να τα πηγαίνει στον τομέα αυτό η γειτονική Ιταλία. Εχοντας φυσικά πίσω της πολύ πιο πλούσια κινηματογραφική παράδοση από την Ελλάδα, αλλά και με σημάδια έντονης παρακμής τις τελευταίες δεκαετίες, η Ιταλία γίνεται πλέον ξανά προορισμός για τα μεγάλα πρότζεκτ του σινεμά, εξαιτίας δύο κυρίως λόγων: από τη μία του δικού της rebate, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 40% -ακριβώς όσο και της Ελλάδας δηλαδή- και από την άλλη εξαιτίας του ξεκάθαρου πλαισίου και των πρωτοκόλλων που θεσπίστηκαν από την πρώτη στιγμή για την κινηματογραφική παραγωγή, σε σχέση με την πανδημία.

Το τελευταίο μπορεί να μοιάζει κάπως δευτερεύον, ωστόσο εν έτι 2021 είναι σημαντικότερο ακόμα και από χρηματοδοτική ένεση κυρίως για τους χολιγουντιανούς παραγωγούς. Οχι τυχαία, ταινίες με μπάτζετ εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, όπως τα «Red Notice» και «House of Gucci» που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στις αίθουσες, γυρίστηκαν σχεδόν εξολοκλήρου στην Ιταλία, ενώ εκεί κινηματογραφούνται αυτόν τον καιρό σημαντικά κομμάτια του «Mission Impossible 7» και του καινούριου «Indiana Jones».

Συνολικά υπολογίζεται πως τα έξοδα ξένων παραγωγών στην γειτονική χώρα φτάνουν τα 250 εκατ. δολάρια για το 2021 και αναμένεται να διπλασιαστούν το 2022. Και δεν είναι μόνο τα μεσαιωνικά χωριά και τα υπέροχα τοπία της Ιταλίας· τέτοια άλλωστε διαθέτει μπόλικα και η Ελλάδα. Παράλληλα τα θρυλικά στούντιο της Cinecitta έχουν περάσει σε διαδικασία γενικής… ανακαίνισης, με εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας να στήνονται εκεί, με χρηματοδότηση, η οποία κατά κύριο λόγο προέρχεται από τα κονδύλια ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πανδημία.

Με πληροφορίες από variety.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News