LIFE & ARTS

Η πιο δημοφιλής ταινία του 2021 γράφει ακόμα ζημιές

Η πιο δημοφιλής ταινία του 2021 γράφει ακόμα ζημιές

Με εισπράξεις άνω των 730 εκατομμυρίων δολαρίων στο παγκόσμιο box office, το «No Time to Die» είναι πλέον μακράν η ταινία που έφερε τους περισσότερους ανθρώπους στην σκοτεινή αίθουσα από τότε που η πανδημία άλλαξε την καθημερινότητα -και την ψυχαγωγία- στον πλανήτη. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως η τελευταία περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ είναι και το πιο κερδοφόρο φιλμ των τελευταίων δύο ετών. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Variety, είναι αμφίβολο αν η ταινία θα φέρει έστω και ελάχιστα καθαρά κέρδη στους δημιουργούς της.

Με μπάτζετ παραγωγής που ξεπερνά τα 250 εκατ. δολάρια και ακόμα (τουλάχιστον) άλλα 100 εκατ. δολάρια να πηγαίνουν στην καμπάνια προώθησης, ο νέος Μποντ είχε ήδη πίσω του ένα γιγάντιο οικονομικό βάρος, πριν ξεκινήσει την «καριέρα» του στις αίθουσες. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Υπολογίζεται επίσης πως η αναγκαστική καθυστέρηση και οι συνεχόμενες αναβολές κυκλοφορίας επί 16 μήνες λόγω των συνθηκών, κόστισαν επιπλέον πολλές δεκάδες εκατομμύρια, με αποτέλεσμα η ταινία να απέχει αυτή τη στιγμή περίπου 100 εκατ. δολάρια από το να βγάλει απλώς τα έξοδά της!

Αλλες εκτιμήσεις είναι βέβαια πιο μετριοπαθείς, ωστόσο κανείς μέχρι στιγμής δεν κάνει λόγο για κέρδη. Πολύ προσεκτική στη διατύπωσή της είναι άλλωστε και η ίδια η παραγωγός εταιρεία, MGM, η οποία καταγγέλει μεν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα ως ανακριβή, όμως αναφέρει χαρακτηριστικά πως η ταινία θα είναι τελικά κερδοφόρα συνυπολογίζοντας τις εισπράξεις και της διαδικτυακής κυκλοφορίας της.

Από την άλλη είναι έως και τρομακτικό να σκεφτεί κανείς τι συνέβη με άλλες μπλοκμπάστερ κυκλοφορίες αυτού του διαστήματος που δεν προσέλκυσαν στις αίθουσες τα πλήθη του «No Time to Die». Παραγωγές εκατοντάδων εκατομμυρίων όπως τα «Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings» και «Eternals» της Disney, το «The Last Duel» του Ρίντλεϊ Σκοτ ή το «Dune» της Warner Bros. θεωρείται απίθανο να μην γράψουν ζημιές και μάλιστα σοβαρότατες.

Γενικότερα αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να βρει κανείς οποιαδήποτε ταινία με μπάτζετ άνω του μεσαίου που να βγάζει οποιοδήποτε κέρδος. Τα στούντιο από την πλευρά τους δεν μπορούν να κάνουν και πολλά, παρά μόνο να ελπίζουν πως η κατάσταση θα καλυτερεύσει σημαντικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ παράλληλα στηρίζουν τις νέες τους διαδικτυακές πλατφόρμες στις οποίες ποντάρουν αρκετά για το μέλλον.

Με πληροφορίες από variety.co

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News