Life & Arts Τρίτη 23/11/2021, 15:29
LIFE & ARTS

Έγινε κι αυτό: Το πρώτο Airbus που προσγειώνεται στην Ανταρκτική

Έγινε κι αυτό: Το πρώτο Airbus που προσγειώνεται στην Ανταρκτική

Πάνω στον πάγο της Ανταρκτικής, στον Νότιο Πόλο, κατάφερε να προσγειωθεί ένα Airbus A340, για πρώτη φορά στην ιστορία των αερομεταφορών. 

Το αεροσκάφος, το οποίο είχε ναυλωθεί από την εταιρεία εκμισθώσεων Hi Fly, απογειώθηκε από το Κέιπ Τάιν της Νότιας Αφρικής και μέσα σε μερικές ώρες έφθασε στην Ανταρκτική, διανύοντας 2.500 ναυτικά μίλια. 

Πιλότος του Airbus ήταν ο αντιπρόεδρος της Hi Fly, Carlos Mirpuri, ο οποίος κατόρθωσε με ασφάλεια να προσγειώσει το βαρύ αεροσκάφος πάνω τον πάγο. 

Έγινε κι αυτό: Το πρώτο Airbus που προσγειώνεται στην Ανταρκτική-1
Φωτ. Marc Bow / Hi Fly

Το σημείο, όπου έγινε η ιστορική προσγείωση, είναι ιδιοκτησίας της Wolf’s Fang, μιας εταιρείας διοργάνωσης extreme εκδρομών και δραστηριοτήτων.

Πρόκειται, επί της ουσίας, για ένα άτυπο αεροδρόμιο, επιπέδου «C», κάτι το οποίο σημαίνει ότι μόνο υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό μπορεί να το χρησιμοποιήσει, λόγω των τεχνικών δυσκολιών. 

Ο διάδρομος προσγείωσης είναι μήκους 3.000 μέτρων, με τον πιλότο του Α340 να μην αντιμετωπίζει προβλήματα και να προσγειώνει το αεροσκάφος με απόλυτη ασφάλεια. 

Πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη προσγείωση ενός τόσο μεγάλου αεροσκάφους στην περιοχή της Ανταρκτικής, ένα απίστευτο ρεκόρ για τη βιομηχανία των αερομεταφορών. 

Η πρώτη βέβαια, καταγεγραμμένη προσγείωση στον Νότιο Πόλο ανήκει στο μονοκινητήριο αεροπλάνο «Lockheed Vega 1», το μακρινό 1928.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει επισήμως αεροδρόμιο στη «Λευκή Ήπειρο» (όπως αποκαλείται η Ανταρκτική), παρά μόνο μεμονωμένοι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN Travel

Διαβάστε επίσης:

Τουρισμός: Αθήνα «γκούγκλαραν» και τον Οκτώβριο οι ξένοι ταξιδιώτες

Ο «πατέρας» του τουρισμού: Ο ιεροκήρυκας που μας έδειξε τον κόσμο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News