Life & Arts Τετάρτη 17/11/2021, 20:04
LIFE & ARTS

Tarantino: Μήνυση από τη Miramax για τα πνευματικά δικαιώματα του Pulp Fiction

Tarantino: Μήνυση από τη Miramax για τα πνευματικά δικαιώματα του Pulp Fiction

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Quentin Tarantino ανακοίνωσε ότι επτά σκηνές του Pulp Fiction θα βγουν σε πλειστηριασμό ως NFTs, προκαλώντας ενθουσιασμό σε σινεφίλ και φαν της τεχνολογίας blockchain. Διαφορετική ήταν η αντίδραση της Miramax, του κινηματογραφικού στούντιο που πραγματοποίησε την παραγωγή της ιστορικής ταινίας, αφού σήμερα ανακοίνωσε ότι κινείται δικαστικά εναντίον του Tarantino.

Η Miramax προσέφυγε χθες κατά του σκηνοθέτη στο αρμόδιο δικαστήριο του Λος Άντζελες υποστηρίζοντας ότι ο Tarantino παραβίασε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας «σε σχέση με μία από τις πιο εμβληματικές και πολύτιμες ταινίες που έχει στην ιδιοκτησία της η Miramax».

Σύμφωνα με την καταγγελία που κατατέθηκε στο αρμόδιο δικαστήριο, η Miramax έστειλε επιστολή προς τον σκηνοθέτη για διακοπή των διαδικασιών για παραχώρηση των σκηνών ως NFT (non fungible tokens), όταν ενημερώθηκε για την πρόθεση του Tarantino. Στην επιστολή αναφερόταν «με μεγάλη λεπτομέρεια η περιφρόνηση του Taranitno για τα δικαιώματα της Miramax στο Pulp Fiction».

«Ιδιαίτερα προβληματική» κίνηση

«Υποστηρίζοντας εσφαλμένα ότι τα περιορισμένα δικαιώματά του αρκούν (για την πώληση των σκηνών ως NFT)», ο σκηνοθέτης αρνείται να συμμορφωθεί με τα αιτήματα της Miramax για την ακύρωση του πλειστηριασμού, αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά.

Η Miramax επίσης αναφέρει ότι ο Tarantino δεν αποκάλυψε τις προθέσεις του στην Miramax σχετικά με την πώληση. Πρόκειται για μία κίνηση «ιδιαίτερα προβληματική», καθώς ο σκηνοθέτης «παραχώρησε σχεδόν όλα τα δικαιώματά του από το Pulp Fiction» στη Miramax το 1993.

Η εταιρεία προσέθεσε ότι εάν δεν κινείτο δικαστικά, τότε θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι η Miramax συμφωνεί και υποστηρίζει τον πλειστηριασμό των σκηνών.

Ο δικηγόρος της Miramax σχολίασε σχετικά με την OpenSea, την πλατφόρμα NFT που συμφώνησε με τον Tanantino να διαθέσει τις σκηνές σε πλειστηριασμό: «Αυτός ο όμιλος επέλεξε με τρόπο απερίσκεπτο, άπληστο και εσκεμμένο να αδιαφορήσει για τη συμφωνία που είχε υπογράψει ο Quentin, αντί να ακολουθήσει την ξεκάθαρα νόμιμη και ηθική προσέγγιση ή απλά να επικοινωνήσει με τη Miramax για τις ιδέες που πρότεινε».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η Miramax σκοπεύει να αξιοποιήσει τα δικαιώματά της στο Pulp Fiction με διαφορετικό τρόπο και ότι το εγχείρημα του Tarantino τα υποβαθμίζει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Επτά σκηνές από το Pulp Fiction σε πλειστηριασμό ως NFT

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News