LIFE & ARTS

Πολύτιμοι Βαν Γκογκ στο «σφυρί»

Πολύτιμοι Βαν Γκογκ στο «σφυρί»

Αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους πιο «ακριβούς» και περιζήτητους ζωγράφους σε ολόκληρη την ιστορία της τέχνης. Τα έργα του, ειδικά οι υπέροχες ελαιογραφίες, είναι σχετικά λίγα -προέρχονται άλλωστε μόλις από τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής του- και ανήκουν στην πλειοψηφία τους σε μεγάλα μουσεία, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σπάνια στις δημοπρασίες. Οταν πάντως αυτό γίνεται το… σφυρί φτάνει πολύ ψηλά.

Ο λόγος φυσικά για τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ, τρεις πίνακες του οποίου δημοπρατήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον οίκο Christie’s αγγίζοντας συνολικά τα 161 εκατομμύρια δολάρια και ξεπερνώντας μάλιστα κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις των ειδικών.

Οπως είπαμε βέβαια, οι πολύτιμοι Βαν Γκογκ σπάνια βλέπουν το φως της δημοσιότητας ώστε να διεκδικηθούν και από τους επίδοξους αγοραστές. Στην προκειμένη περίπτωση τα έργα αποτελούσαν μέρος της ιδιωτικής συλλογής του αποβιώσαντος Τεξανού «βαρόνου» του πετρελαίου Εντουιν Λ. Κοξ, η οποία έφερε πίσω συνολικά 751.9 εκατ. δολάρια στην σχετική δημοπρασία.

Τα 71 εξ αυτών προήλθαν από τον πρώτο πίνακα του Βαν Γκογκ με τίτλο «Ξύλινες καλύβες ανάμεσα σε ελιές και κυπαρίσσια», μια χαρακτηριστική σύνθεση του ζωγράφου από το 1889, έναν χρόνο δηλαδή πριν από τον θάνατό του, πλημμυρισμένη από το εκτυφλωτικό φως του γαλλικού νότου. Επιπλέον 35 εκατ. δολάρια κόστισε στον νέο ιδιοκτήτη του το έργο με τίτλο «Meule de ble», μια μικρή σύνθεση σε χαρτί, η οποία απεικονίζει κατακίτρινους σωρούς από σανό από την Αρλ. Ο συγκεκριμένος μάλιστα ήταν ένας πίνακας, ο οποίος ανήκε σε Εβραιο-Γερμανούς και εκλάπη την δεκαετία του 1930 από τους ναζί.

Τέλος την μεγαλύτερη ίσως εντύπωση προκάλεσε ένα τρίτο έργο, ξανά από το 1889, στο οποίο βλέπουμε έναν κοκκινομάλλη νεαρό, ο οποίος χαμογελά κρατώντας ανάμεσα στα χείλη του ένα μπλε λουλούδι. Ο πίνακας που πουλήθηκε έπειτα από μεγάλη μάχη προς 46.7 εκατ. δολάρια, εκτιμάται πως δημιουργήθηκε μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατο του καλλιτέχνη, ενώ βρισκόταν στην συλλογή του Κοξ για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News