Life & Arts Παρασκευή 12/11/2021, 07:21
LIFE & ARTS

Google Doodle: Αφιέρωμα στα έργα του Ολλανδού ζωγράφου Johannes Vermeer

Το σημερινό Google Doodle είναι αφιερωμένο στον Ολλανδό καλλιτέχνη Johannes Vermeer.

Google Doodle: Αφιέρωμα στα έργα του Ολλανδού ζωγράφου Johannes Vermeer

Ο Ολλανδός καλλιτέχνης Johannes Vermeer συγκαταλέγεται μεταξύ των σπουδαιότερων Ολλανδών ζωγράφων όλων των εποχών λόγω του αποτυπώματος που άφησε μέσα από τα έργα του ως εκφραστής της περιόδου μπαρόκ.

Σαν σήμερα το 1995 η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον άνοιξε της πόρτες της φιλοξενώντας 21 από τα 35 συνολικά έργα που είχε ολοκληρώσει στη διάρκεια της ζωής του.

Ο Johannes Vermeer γεννήθηκε στο Delft το 1632, στο αποκορύφωμα της «Χρυσής Εποχής» της Ολλανδίας. Παρότι μόνο λίγα είναι γνωστά για τα πρώτα χρόνια της ζωής του, οι ιστορικοί υποθέτουν από τα πρώτα του έργα ότι στόχευε να γίνει ζωγράφος με εστίαση στην ιστορία.

Την δεκαετία του 1950, ο Vermeer ξεκίνησε να ζωγραφίζει ημιφωτισμένους εσωτερικούς χώρους που είχαν πολυσύνθετο συμβολισμό. Χάρη σε αυτό το στυλ ξεχώρισε από τους ζωγράφους της εποχής του και έγινε το σήμα κατατεθέν του.

Μπορούσε να αποτυπώσει τους πιο συνηθισμένους χώρους με την παραμικρή λεπτομέρεια και προσδίδοντάς τους μία μοναδική λάμψη. Σε αυτό το στυλ κινείται και το αριστούργημα «The Girl with the Pearl Earring» (Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι) του 1665, το οποίο εκτίθεται στο μουσείο Mauritshuis της Χάγης. 

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούσε ο Vermeer ακόμη διχάζουν: μερικοί ιστορικοί τέχνης υποθέτουν ότι σχεδίαζε τα αντικείμενα, όπως προβάλλονταν μέσω του προκατόχου της σύγχρονης φωτογραφικής (με σκοτεινό θάλαμο). Ωστόσο δεν υπάρχουν αποδείξεις για τον ισχυρισμό αυτό και συνεπώς ορισμένοι διαφωνούν.

Στο σημερινό αφιέρωμα του Google Doodle γίνεται ειδική αναφορά σε τρία έργα του. Αριστερά, το «The Allegory of Painting» (Η αλληγορία της ζωγραφικής) του 1666-1668 και στη μέση το «Woman Writing a Letter, with her Maid», (Κυρία γράφοντας μία επιστολή με την υπηρέτριά της) του 1670-1671.

Αριστερά, γίνεται αναφορά στο έργο του «Girl Reading a Letter at an Open Window» (Κορίτσι που διαβάζει ένα γράμμα μπροστά από ένα ανοιχτό παράθυρο) του 1657-1659, όπου εντοπίστηκε μία κρυμμένη εικόνα ενός αγγέλου. Εκ των υστέρων προέκυψε πως κάποιος άλλος ζωγράφος κάλυψε την εικόνα του αγγέλου με χρώμα.

Φέτος, με πρωτοβουλία της πινακοθήκης στη Δρέσδη της Γερμανίας, ο πίνακας αποκαταστάθηκε και αποκαλύφθηκε ολόκληρος ο άγγελος στην πάνω δεξιά πλευρά του πίνακα.

Google Doodle: Αφιέρωμα στα έργα του Ολλανδού ζωγράφου Johannes Vermeer-1

*Η απερχόμενη γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, θαυμάζει τον πίνακα του Vermeer, την ημέρα που άνοιξε η μεγαλύτερη έκθεση με τα έργα του Ολλανδού ζωγράφου στη Γερμανία. (Δρέσδη, 21 Σεπτεμβρίου του 2021, φωτ. AP)

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News