Life & Arts Τετάρτη 10/11/2021, 14:48
«ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ: ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ»

H Αρχαία Ολυμπία αναβιώνει ψηφιακά σε συνεργασία με τη Microsoft (εικόνες)

Μπραντ Σμιθ: Σημαντικό επίτευγμα - Κ. Μητσοτάκης: Ο αρχαίος πολιτισμός μπορεί να συναντηθεί με την τεχνολογία

H Αρχαία Ολυμπία αναβιώνει ψηφιακά σε συνεργασία με τη Microsoft (εικόνες)

Τη δυνατότητα να εξερευνήσει την Αρχαία Ολυμπία όπως ήταν πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και της επαυξημένης πραγματικότητας έχει το παγκόσμιο κοινό μέσω του project «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» που υλοποίησαν το υπουργείο Πολιτισμού και η Microsoft και το οποίο εγκαινιάστηκε σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού και της Προέδρου της Δημοκρατίας.H Αρχαία Ολυμπία αναβιώνει ψηφιακά σε συνεργασία με τη Microsoft (εικόνες)-1

Χάρις στο έργο της ψηφιακής αναβίωσης, πολίτες από όλο τον κόσμο μπορούν να ξεναγηθούν στην Αρχαία Ολυμπία μέσω διαδραστικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, μέσω περιήγησης στην ψηφιακή μορφή του ιστορικού χώρου σε υπολογιστή, καθώς και μέσω της έκθεσης του Microsoft HoloLens 2, που στεγάζεται στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθηνών. Το έργο αποκαθιστά ψηφιακά 27 μνημεία, μεταξύ αυτών το Στάδιο, τους ναούς του Δία και της Ήρας και το εργαστήριο του Φειδία, ενώ επιτρέπει στον επισκέπτη να ”περπατήσει” στους δρόμους του ιερού σε μια από τις πιο σημαντικές περιόδους της Ιστορίας.H Αρχαία Ολυμπία αναβιώνει ψηφιακά σε συνεργασία με τη Microsoft (εικόνες)-2

Ο πολιτισμός συναντά την τεχνολογία

«Σήμερα, εδώ στην Ολυμπία, κάνουμε ένα πρώτο μεγάλο όχι απλά ελληνικό αλλά παγκόσμιο βήμα. Να δείξουμε πως ο αρχαίος πολιτισμός, οποιοσδήποτε πολιτισμός, μπορεί να συναντηθεί με την τεχνολογία για να δώσει τελικά στον επισκέπτη μια τελείως διαφορετική δυνατότητα να αντιληφθεί πραγματικά τι συνέβαινε σε αυτόν τον ιερό χώρο τόσους αιώνες πριν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας το έργο.

H Αρχαία Ολυμπία αναβιώνει ψηφιακά σε συνεργασία με τη Microsoft (εικόνες)-3

Πώς πήρε «σάρκα και οστά» η ιδέα

Ο Πρωθυπουργός έκανε μία αναδρομή στο παρελθόν, εξηγώντας το πώς πήρε «σάρκα και οστά» η ιδέα. «Πριν από 21 μήνες, ήταν Ιανουάριος του 2020, λίγο πριν η πανδημία χτυπήσει την πόρτα του πλανήτη, συναντήθηκα για πρώτη φορά, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, με τον πρόεδρο της Microsoft, τον κ. Μπραντ Σμιθ. Συζητήσαμε τότε για πολλά, για τη δυνατότητα της εταιρείας να επενδύσει στην πατρίδα μας. Έπεσε όμως τότε και στο τραπέζι, από εμένα, η ιδέα να συνεργαστούμε με την Microsoft σε ένα εμβληματικό πρότζεκτ το οποίο πάντα τριγυρνούσε στο μυαλό μου εδώ και πολλά χρόνια: πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία και να αναδείξουμε με νέο τρόπο την πολιτιστική μας κληρονομιά» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: «Η Microsoft συμφώνησε αμέσως, αγκάλιασε αυτή την ιδέα και φυσικά, ο τόπος τον οποίο διαλέξαμε από κοινού ήταν -στο δικό μου το μυαλό τουλάχιστον- αυτονόητος. Η Ολυμπία, ως παγκόσμιο σύμβολο των πανανθρώπινων αξιών που πρεσβεύει ο κλασικός Ελληνισμός».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως αντίστοιχες εμπειρίες να μπορούν να δρομολογηθούν για όλους τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. «Τώρα που αποδείξαμε πια ότι αυτό το όραμα μπορεί να γίνει πράξη, τώρα που γεφυρώσαμε το χάσμα το οποίο μπορεί στο παρελθόν να χώριζε τον κόσμο των κλασικών σπουδών από τον κόσμο της τεχνολογίας. Η πρόκληση είναι μπροστά μας και σας διαβεβαιώνω ότι θα την αγκαλιάσουμε με θέρμη» επεσήμανε.

H Αρχαία Ολυμπία αναβιώνει ψηφιακά σε συνεργασία με τη Microsoft (εικόνες)-4

Μπραντ Σμιθ: Σημαντικό επίτευγμα

«Το έργο για την ψηφιακή διατήρηση της Αρχαίας Ολυμπίας αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα στον τομέα της αναδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Φέρνει κοντά τον ανθρώπινο παράγοντα και την τεχνολογία αιχμής και προσκαλεί τις επόμενες γενιές να εξερευνήσουν το παρελθόν μας με νέους τρόπους», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Microsoft, σε μήνυμά του που μεταδόθηκε στη διάρκεια των εγκαινίων.

Η εφαρμογή της ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας είναι διαθέσιμη:

Για φορητές συσκευές με λειτουργικό Android εδώ: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hmcs.olympiaar

Για φορητές συσκευές με λειτουργικό iOS εδω: https://apps.apple.com/us/app/ancient-olympia/id1534215598

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ψηφιακή περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία μέσω υπολογιστή εδώ:
https://olympiacommongrounds.gr/explore

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News