Life & Arts Πέμπτη 10/12/2020, 10:36
LIFE & ARTS

Sir W. Arthur Lewis: Ο πρωτοπόρος οικονομολόγος που τιμά με doodle η Google

Sir W. Arthur Lewis: Ο πρωτοπόρος οικονομολόγος που τιμά με doodle η Google

H Google τιμά σήμερα τον οικονομολόγο και συγγραφέα, Sir W. Arthur Lewis, πρωτοπόρο στο πεδίο των οικονομικών της ανάπτυξης με ένα doodle, που επιμελήθηκε η Camilla Ru, καλλιτέχνιδα με έδρα το Μάνσεστερ.

Σαν σήμερα το 1979 ο Lewis τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομικών για την πρωτοποριακή ανάπτυξη ενός μοντέλου για τις οικονομικές δυνάμεις, που επηρεάζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο Lewis ήταν ο πρώτος μαύρος, που εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό του London School of Economics, o πρώτος μαύρος με έδρα σε βρετανικό πανεπιστήμιο (Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ) και ο πρώτος μαύρος καθηγητής στο Πρίνστον. 

Γεννημένος στις 23 Ιανουαρίου του 1915 στην Αγία Λουκία, ένα μικρό νησιωτικό κράτος της Ανατολικής Καραϊβικής (βρετανική αποικία εκείνη την εποχή) ο Lewis κέρδισε κρατική υποτροφία το 1932, παρά τις φυλετικές διακρίσεις που αντιμετώπιζε. Σπούδασε στο London School of Economics, όπου έκανε και το διδακτορικό του στη βιομηχανική οικονομία. Στα 33 του χρόνια ήταν ήδη καθηγητής (full professorship). 

To 1954 δημοσιεύθηκε ένα από τα σημαντικότερα άρθρα του με τον τίτλο «Οικονομική Ανάπτυξη με Απεριόριστη Προσφορά Εργασίας» και στη συνέχεια εργάστηκε για τον ΟΗΕ και μοιράστηκε τις γνώσεις του με κυβερνήσεις της Αφρικής, της Ασίας και της Καραϊβικής. 

Τιμήθηκε με τον τίτλο του Σερ το 1963. Έφυγε από την ζωή στις 15 Ιουνίου του 1991. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News