Life & Arts Παρασκευή 5/11/2021, 20:26
LIFE & ARTS

Ολη η Ιταλία στην οθόνη μας

Ολη η Ιταλία στην οθόνη μας

Είστε λάτρεις της ιταλικής κουλτούρας; Του σινεμά, του φαγητού, της τέχνης, της μόδας και όλων των υπόλοιπων καλών που διαχρονικά παράγει η γειτονική χώρα; Τότε έχετε μια καλή ευκαιρία να τα γνωρίσετε όλα αυτά με λεπτομέρειες και μάλιστα από το σπίτι σας, μέσα από το διαδικτυακό Φεστιβάλ Σύγχρονου Ιταλικού Πολιτισμού ItalyOnStage, το οποίο ξεκίνησε από εχθές και διαρκεί μέχρι της 16 Ιανουαρίου, σε μια διοργάνωση του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου.

Οπως είπαμε κύριοι άξονες του φεστιβάλ θα είναι ο κινηματογράφος, η γαστρονομία, η μόδα και η τέχνη, οι οποίοι θα προσεγγισθούν μέσα από 93 συνολικά ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ αλλά και επεισόδια επιλεγμένων τηλεοπτικών ή διαδικτυακών σειρών ποικίλης διάρκειας.

Ολα τα παραπάνω θα τα βρει κανείς δωρεάν στην πλατφόρμα του Ιταλικού Ινστιτούτου (https://iicateneonline.gr/) ενώ η διοργάνωση θα κορυφωθεί με την 6η Εβδομάδα της Ιταλικής Κουζίνας (22-28/11) και με το χριστουγεννιάτικο αφιέρωμα, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από ενδιαφέρουσες ιταλικές ταινίες πρόσφατης παραγωγής στο πνεύμα των ημερών.

Πιο αναλυτικά όσον αφορά την ενότητα του κινηματογράφου, εκεί ξεχωρίζουμε αριστουργήματα του ιταλικού σινεμά όπως ο «Κονφορμίστας» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, το «Μια ιδιωτική υπόθεση» των αδελφών Ταβιάνι και ο «Βιομήχανος» του Τζουλιάνο Μοντάλντο. Επιπλέον θα προβληθούν ταινίες νεότερων δημιουργών όπως ο Ελιο Τζερμάνο και ο Πιερφρανσέσκο Φαβίνο.

Πολύ ενδιαφέρον μοιάζει και το αφιέρωμα στον μεγάλο Καραβάτζο (15/11-26/12) το οποίο περιλαμβάνει τρία έργα εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο του ζωγράφου με αφορμή τα 450 χρόνια από τη γέννησή του: το ντοκιμαντέρ «Καραβάτζο – Η Ψυχή και το Αίμα», την παράσταση με τίτλο «Η μετάνοια ενός αλόγου», όπου 23 πίνακες του καλλιτέχνη ζωντανεύουν χάρη στα σώματα των ηθοποιών και την τηλεοπτική σειρά «Καραβάτζο», η οποία εστιάζει στο πάθος και την ρηξικέλευθη (αν και σύντομη) ζωή του.

Τέλος Ιταλία σημαίνει σίγουρα και κουλτούρα του φαγητού, την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μέσα από φιλμ που ασχολούνται περίπου με τα πάντα, από το street food μέχρι τις παραδοσιακές συνταγές των Ιταλίδων γιαγιάδων και τις τοπικές αγορές.

 

https://www.youtube.com/watch?v=jvuty_E3Gz0&feature=youtu.be

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News