Life & Arts Δευτέρα 1/11/2021, 17:46
LIFE & ARTS

Fred Perry: Η ιστορία πίσω από το πόλο μπλουζάκι και η σύνδεση με τα Τάγματα Μίσους

Fred Perry: Η ιστορία πίσω από το πόλο μπλουζάκι και η σύνδεση με τα Τάγματα Μίσους

Πριν από περίπου ένα χρόνο, η Fred Perry απέσυρε ένα από τα πιο εμβληματικά για την εταιρεία polo μπλουζάκια λόγω σύνδεσής του με την εξτρεμιστική ομάδα Proud Boys. Συγκεκριμένα, τα μέλη της ακροδεξιάς ομάδας είχαν καταστήσει επίσημη στολή τους το μαύρο polo μπλουζάκι με τις κίτρινες λεπτομέρεις και το χαρακτηριστικό σήμα της εταιρείας με το στεφάνι δάφνης.

Η εταιρεία ρούχων είχε δηλώσει επανειλημμένως πως δεν υποστηρίζει ούτε σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με την ομάδα των Proud Boys, η οποία απαρτίζεται αποκλειστικά από άνδρες και προωθεί τη βία σε πολιτικές συγκεντρώσεις στις ΗΠΑ.

 

«Είναι φοβερά εκνευριστικό» το γεγονός ότι αυτή η ομάδα έχει οικειοποιηθεί το συγκεκριμένο polo μπλουζάκι και έχει υπονομεύσει το δάφνινο στεφάνι για τους δικούς της σκοπούς, όπως είχε ανακοινώσει σχετικά η εταιρεία.

Ωστόσο, δεν επρόκειτο για την πρώτη φορά που ένα μπλουζάκι της εταιρείας χρησιμοποιείται απο ομάδες με διχαστικές αξίες, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι ο ιδρυτής της βρετανικής εταιρείας ρούχων είχε εντελώς διαφορετικό όραμα.

Fred Perry: Η ιστορία πίσω από το πόλο μπλουζάκι και η σύνδεση με τα Τάγματα Μίσους-1

Ποιος ήταν ο Fred Perry;

Ο Fred Perry ήταν αυτοδίδακτος τενίστας από τη Βρετανία, ο οποίος κέρδισε τρία συναπτά τουρνουά Wibledon. Το 1935, σε ηλικία 26 ετών, έγινε ο πρώτος και μέχρι και σήμερα ένας από τους ελάχιστους παίκτες που κέρδισε και τα τέσσερα μεγάλα τουρνουά Grand Slam.

Fred Perry: Η ιστορία πίσω από το πόλο μπλουζάκι και η σύνδεση με τα Τάγματα Μίσους-2

O Perry, γιος νηματοποιού, δεν τραβούσε την προσοχή των αρμόδιων αρχών του τένις, διότι το ιστορικό του ήταν ασυνήθιστο σε σχέση με την πλειονότητα των παικτών της εποχής του. Ωστόσο, το 1984 στήθηκε άγαλμά του στο Wimbledon.

Fred Perry: Η ιστορία πίσω από το πόλο μπλουζάκι και η σύνδεση με τα Τάγματα Μίσους-3

Πού φτιάχτηκε το πρώτο μπλουζάκι;

Το πρώτο polo μπλουζάκι Fred Perry κυκλοφόρησε το 1952 στο Wimbledon. Αφότου το φόρεσε ο ίδιος ο τενίστας έγινε αμέσως επιτυχία. Στην πρώτη του εκδοχή κυκλοφορούσε μόνο σε λευκό, χωρίς ρίγες, και έφερε το χαρακτηριστικό δάφνινο στεφάνι ως φόρο τιμής στο πρωτότυπο σύμβολο του Wimbledon. Ως αποτέλεσμα της μεγάλης επιτυχίας του, το μπλουζάκι κυκλοφόρησε σε περισσότερα χρώματα μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1950.

Ποιος το έχει φορέσει;

Το μπλουζάκι έχει καταστεί βασικό κομμάτι της ντουλάπας παικτών τένις και άλλων αθλητών, αλλά και πολλών μουσικών, μεταξύ αυτών η Amy Winehouse και άλλων εμβληματικών προσώπων της βρετανικής μουσικής σκηνής.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’60, τα ρούχα του Fred Perry είχαν γίνει μόδα για τους νέους που εργάζονταν στο Λονδίνο. Τα προσιτά και κομψά polo συνδυάζονταν με πιο ροκ πινελιές και φορούνταν από skinheads, κοντοκουρεμένους νεαρούς της αστικής τάξης. Το στυλ αυτό επεκτάθηκε προς τα Βόρεια, όπου υιοθετήθηκε και από φανατικούς του ποδοσφαίρου.

Ένα μεγάλο μέρος των skinheads που προτιμούσε αυτό το λουκ ζούσε σε κωμοπόλεις ή περιοχές της επαρχίας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων ήταν λευκοί. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι από τους φανατικούς αυτού του στυλ επιστρατεύθηκαν από το ταχύτατα αναπτυσσόμενο εθνικιστικό κόμμα, το οποίο ιδρύθηκε το 1967.

Οι skinheads παρέμειναν και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970. Μετά την εκλογή της Thatcher, η δραστηριότητά τους έγινε πιο γνωστή στον κόσμο, καθώς η ομάδα συμμετείχε και σε διοργανώσεις νεοναζί σε ολόκληρη την Αγγλία. Κατά τη δεκαετία του ’80, η στολή υιοθετήθηκε από ομάδες αντίστοιχων πεποιθήσεων και στις ΗΠΑ ως απάντηση στην εκλογή του Ronald Reagen.

Τα polo μπλουζάκι του Fred Perry εξακολουθούν να είναι μέρος της τρόπον τινά «στολής» των ρατσιστικών ομάδων και των νεοναζί και πλέον των κινημάτων εναλλακτικής Δεξιάς (alt right), όπως για παράδειγμα οι Proud Boys. Μάλιστα, ο επικεφαλής του συγκεκριμένου κινήματος είχε ζητήσει τουλάχιστον από το 2014 από τα μέλη της ομάδας να φορούν το κιτρινόμαυρο polo μπλουζάκι της Fred Perry.

Fred Perry: Η ιστορία πίσω από το πόλο μπλουζάκι και η σύνδεση με τα Τάγματα Μίσους-4

«Φανατικοί» της Fred Perry

Στον αντίποδα, θα ήταν άδικο να σπιλωθεί η φήμη του brand, καθώς παρότι η μάρκα έχει συσχετιστεί με ακροδεξιά κινήματα, έχει επίσης εισχωρήσει βαθιά στην κουλτούρα της μουσικής σκηνής και συνεπώς πολλοί είναι αυτοί που έχουν ταυτιστεί με τα μπλουζάκια της Fred Perry. Μεταξύ αυτών, η Amy Winehouse, η Gwen Stefani και το συγκρότημά της, No Doubt, ο τραγουδιστής του συγκροτήματος The Ordinary Boys, ο Alex Turner των Arctic Monkeys και πολλοί άλλοι.

Fred Perry: Η ιστορία πίσω από το πόλο μπλουζάκι και η σύνδεση με τα Τάγματα Μίσους-5

moneyreview.gr με πληροφορίες από Independent

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News