LIFE & ARTS

To ΝΒΑ γίνεται 75, με «Αvengers», «Expendables» και… Γιάννη

To ΝΒΑ γίνεται 75, με «Αvengers», «Expendables» και… Γιάννη

Ηταν ακριβώς τρεις μήνες πριν, ξημερώματα, όταν σε ένα πλοίο καθ’ οδόν προς την Σέριφο, πανηγυρίσαμε τον πρώτο τίτλο του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο NBA. Μόλις 90 μέρες αργότερα το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, που φέτος συμπληρώνει και 75 χρόνια από την ίδρυσή του, αρχίζει ξανά, με τις υπόλοιπες 29 ομάδες να ζεσταίνουν μηχανές για να ξεχυθούν στο κυνήγι, αυτή τη φορά, των πρωταθλητών Μιλγουόκι Μπακς.

Ετσι τουλάχιστον θα ήταν το φυσιολογικό, μιας και συνήθως η ομάδα που κατακτά τον τίτλο της περασμένης σεζόν, εφόσον μάλιστα μείνει εν πολλοίς άθικτη το καλοκαίρι, θεωρείται πρώτο φαβορί και για την επόμενη. Σχεδόν κανείς πάντως δεν μοιάζει διατεθειμένος να δώσει στους Μπακς τον συγκεκριμένο άτυπο τίτλο, τον οποίο αντιθέτως διεκδικούν δύο «super-teams», προερχόμενες από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες αγορές της Αμερικής.

Οι Μπρούκλιν Νετς είχαν από πέρυσι ακόμα το παρατσούκλι των «Avengers»· περίπου όπως συνέβη και με τους υπερήρωες στην δημοφιλή σειρά ταινιών της Marvel, μερικοί από τους σπουδαιότερους αστέρες του NBA, όπως ο Κέβιν Ντουράντ, ο Τζέιμς Χάρντεν και ο Κάιρι Ιρβινγκ μαζεύτηκαν στη Νέα Υόρκη με έναν και μοναδικό σκοπό: να κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Η περσινή τους πορεία, που εμποδίστηκε σε μεγάλο βαθμό από ατυχίες και τραυματισμούς, σταμάτησε τελικά στα ημιτελικά της Ανατολής κόντρα στους Μπακς, ωστόσο φέτος μοιάζουν αποφασισμένοι να φτάσουν ως το τέλος. Ακόμα κι αν χρειαστεί να σύρουν τον… απρόθυμο Κάιρι Ιρβινγκ μέχρι την καρέκλα του εμβολιασμού, ώστε να τσεκάρει τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να αγωνιστεί μαζί τους.

Αν οι Νετς είναι οι «Avengers», τότε οι Λος Αντζελες Λέικες είναι σίγουρα οι… «Expendables». Στην ομώνυμη ταινία καταιγιστικής δράσης, ο Σιλβέστερ Σταλόνε συγκεντρώνει μια λεγεώνα βετεράνων action-hero του Χόλιγουντ προκειμένου να αντιμετωπίσει τους εχθρούς του. Κάτι ανάλογο επιχειρεί φέτος και ο Λεμπρόν Τζέιμς στο Λος Αντζελες. Με τον ίδιο να βαδίζει πια στα 37, η ομάδα του έχει ακόμα εννέα παίκτες άνω των 30 ετών, ανάμεσα τους και αρκετούς επιπέδου MVP στο παρελθόν, όπως ο Ράσελ Ουέστμπρουκ, ο Καρμέλο Αντονι, ο Ντουάιτ Χάουαρντ κ.ά. Ολη αυτή η τίμια… γερουσία θα πρέπει φυσικά να παραμείνει υγιής και έπειτα να αποδείξει ότι μπορεί να τα βάλει με τους νεότερους και (θεωρητικά) πιο «πεινασμένους» διεκδικητές της Δύσης.

Οπως επίσης συμβαίνει στον κινηματογράφο, η τελευταία αναμένεται «άγρια». Οι Ντάλας Μάβερικς του Σλοβένου «πιστολέρο» Λούκα Ντόνσιτς, αλλά και του νέου προπονητή Τζέισον Κιντ, θα συμβάλλουν σίγουρα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και οι πληθωρικοί Γιούτα Τζαζ, που πέρυσι απογοήτευσαν στα πλέι-οφ, ωστόσο είναι ίσως η ομάδα που παίζει το ομορφότερο μπάσκετ σε όλο NBA. Ψηλά αναμένονται φυσικά και οι φιναλίστ των περυσινών τελικών Φίνιξ Σανς, ενώ το μεγαλύτερο ερωτηματικό -και ταυτόχρονα προσδοκία- αποτελούν οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Με τον Κλέι Τόμπσον να επανέρχεται επιτέλους έπειτα από διετή αποχή λόγω απανωτών τραυματισμών για να συναντήσει ξανά τον διόσκουρό του Στεφ Κάρι, η σπουδαιότερη ομάδα των τελευταίων δύο δεκαετιών, θα επιχειρήσει τον δικό της «τελευταίο χορό»· και ποιος μπορεί να ποντάρει εύκολα εναντίον της;

Και στην Ανατολή πάντως τα πράγματα μοιάζουν λιγότερο ξεκάθαρα από πέρυσι. Πέρα από τους Νετς και τους Μπακς, οι οποίοι ξεχωρίζουν, μια πλειάδα ομάδων φιλοδοξούν να τραβήξουν πάνω τους τα φώτα και δεν αποκλείεται να το πετύχουν. Μια από αυτές είναι οι Μαϊάμι Χιτ του εξαιρετικού κόουτς, Ερικ Σποέλστρα, οι οποίοι μπορεί να «σκουπίστηκαν» στα περασμένα πλέι-οφ από τους Μπακς, στο ενδιάμεσο ωστόσο ενισχύθηκαν με τον πολύπειρο οργανωτή Κάιλ Λάουρι.

Καλύτερα θέλουν να τα πάνε και οι Μπόστον Σέλτικς, οι οποίοι εκτός της βαριάς τους φανέλας, ποντάρουν επίσης στο ταλέντο των ανερχόμενων σταρ Τζέισον Τέιτουμ και Τζέιλεν Μπράουν. Οι Σικάγο Μπουλς από την άλλη αναζητούν τον (από καιρό χαμένο) δρόμο της δόξας, κάνοντας φέτος μεγάλες αλλαγές και λανσάροντας την τρομερή επιθετική τριπλέτα των Ζακ Λαβίν, Νίκολα Βούτσεβιτς και Ντεμάρ Ντερόζαν. Πιο κοντά από όλους στην κορυφή πάντως μοιάζουν να είναι οι Ατλάντα Χοκς του θαυματουργού «κοντού» Τρέι Γιανγκ, ο οποίος έχει στο πλευρό του ένα ρόστερ με μεγάλο βάθος, το οποίο συνδυάζει το νεανικό ταλέντο με την εμπειρία των αρκετών βετεράνων του.

Για το τέλος αφήσαμε φυσικά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τους Μπακς. Ο Ελληνας σταρ δηλώνει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί «μη ικανοποιημένος» με τον πρώτο του τίτλο, θέλοντας προφανώς να παρακινήσει άπαντες στην ομάδα για την διεκδίκηση ενός ακόμα. Κι έχει δίκιο, μιας και οι Μπακς βρίσκονται αυτή τη στιγμή πιθανότατα στο απόγειο των δυνάμεών τους, με τους περισσότερους παίκτες στην καλύτερη «μπασκετική» ηλικία και την τριάδα των Αντετοκούνμπο, Κρις Μίντλετον και Τζρου Χόλιντεϊ να είναι ίσως η κορυφαία της λίγκας, ειδικά αν συνυπολογίσουμε και τις δύο πλευρές του παρκέ (άμυνα και επίθεση)· όσο για τον ίδιο τον Γιάννη, πάει να ξεκινήσει την σεζόν σε μεγάλα κέφια έχοντας σκοράρει στα φιλικά προετοιμασίας περισσότερους πόντους από τα λεπτά συμμετοχής του…

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News