LIFE & ARTS

«Στριμωγμένο» πάλι το Βρετανικό Μουσείο

«Στριμωγμένο» πάλι το Βρετανικό Μουσείο

Αυξάνεται η πίεση στο Βρετανικό Μουσείο για να ξεκινήσει τις διαδικασίες επιστροφής έργων τέχνης και μνημείων που αποκτήθηκαν με μη νόμιμο τρόπο. Τις τελευταίες μέρες το μουσείο επεξεργάζεται μια επιστολή επιφανών Βρετανών με την οποία ζητούν να επιστρέψουν στην Αιθιοπία ιερά αντικείμενα θρησκευτικής τέχνης που βρίσκονται στις αποθήκες του μουσείου εδώ και 150 χρόνια.

Η επιστολή που υπογράφεται από τους ηθοποιούς Στίβεν Φράι και Ρούπερτ Εβερετ και τον πρώην Βρετανό πρέσβη στην Αιθιοπία Σερ Χάρολν Ουόκερ ζητά την επιστροφή των αιθιοπικών ιερών πινάκων με τις Δέκα Εντολές της Παλαιάς Διαθήκης, τις οποίες πήρε ο βρετανικός στρατός το 1868, μετά το τέλος μιας μάχης στην κεντρική Αιθιοπία που σήμανε και τη λήξη της βρετανική εκστρατείας στη χώρα.

Τα ιερά αντικείμενα, φτιαγμένα από ξύλο και πέτρα, βρίσκονται από τότε στις αποθήκες του μουσείου και δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό ούτε επιτρέπεται να μελετηθούν από ερευνητές, ενώ έχουν μεγάλη αξία για την Αιθιοπία όπου η πλειονότητα του πληθυσμού ασπάζεται τον Χριστιανισμό και το δόγμα της Ορθοδοξίας.

Το ζήτημα των ιερών αντικειμένων δεν είναι καινούργιο. Προσπάθειες για την επιστροφή τους γίνονται από το 2019, αλλά τώρα οι υποστηρικτές τους εκτιμούν ότι υπάρχει μια νομική οδός ώστε τα αντικείμενα να επιστρέψουν με νόμιμο τρόπο πίσω στην χώρα καταγωγής τους. Σε μια δήλωση του σχετικά το αίτημα επιστροφής των αντικειμένων, το Βρετανικό Μουσείο απάντησε στην εφημερίδα The Guardian ότι η επιστολή και οι προτάσεις της πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά πριν οι trustees του μουσείου κληθούν να εξετάσουν το ζήτημα.

Πρόσφατα, το Βρετανικό Μουσείο βρέθηκε πάλι “στριμωγμένο” μετά την απόφαση της Unesco ότι το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα διακρατικό ζήτημα μεταξύ της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας και όχι ένα θέμα μεταξύ ενός κράτους και ενός μουσείου.

 

Με πληροφορίες από The Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News