Life & Arts Τρίτη 12/10/2021, 08:05
LIFE & ARTS

Squid Game: 5 λόγοι για να δείτε τη σειρά που σοκάρει (και σκοράρει)

Squid Game: 5 λόγοι για να δείτε τη σειρά που σοκάρει (και σκοράρει)

Πολλοί πιστεύουν ότι θα κερδίσει σύντομα τον τίτλο της πιο δημοφιλούς σειράς του Netflix, τον οποίο έως τώρα κατέχει το Bridgertone. Κυριαρχεί στα meme που κατακλύζουν τα social media, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών sites παγκοσμίως και κάνει αισθητό τον αντίκτυπό του ακόμη και στην κορεατική πολιτική σκηνή. Ο λόγος βεβαίως για το «Squid Game», την κορεατική σειρά που απορρίφθηκε επανειλημμένα από τηλεοπτικά δίκτυα για να βρει τον δρόμο της στο Netflix και στην καρδιά εκατομμυρίων θεατών ανά τον πλανήτη. 

Η υπόθεση ζοφερή, δυστοπική, «ενοχλητική». Οι εικόνες σοκαριστικές, αποκρουστικές, δοκιμάζουν τις αντοχές των θεατών. Αυτά διαβάζουμε στις κριτικές, που ταυτόχρονα όμως το αποθέωνουν, όπως και το κοινό του. Το 95% των θεατών του Squid Game προέρχονται εκτός Νοτίου Κορέας και η σειρά έχει υποτιτλιστεί σε 31 γλώσσες και μεταγλωτιστεί σε 13. Έχει δε πυροδοτήσει ένα έντονο ενδιαφέρον για την κορεατική γλώσσα. 

Η σειρά «έριξε» το ίντερνετ στη Νότια Κορέα, με αποτέλεσμα ο πάροχος διαδικτυακών συνδέσεων SK Broadbank να μηνύσει τo Netflix, καλώντας το να πληρώσει το κόστος της αυξημένης κίνησης και των εργασιών συντήρησης που αυτή απαιτεί. 

Παράλληλα σύμφωνα με τη Google οι αναζητήσεις για μετατροπή κορεατικών γουόν σε αμερικανικά δολάρια έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα – ρεκόρ, καθώς οι Αμερικανοί λάτρεις της σειράς ψάχνουν να βρουν σε πόσα δολάρια αντιστοιχούν τα 45,6 δισ. γουόν. Εδώ είναι ένα καλό σημείο να πούμε με λίγα λόγια ποια είναι η υπόθεση. Μία σκοτεινή οργάνωση συγκεντρώνει 456 ανθρώπους με χρέη που αδυνατούν να αποπληρώσουν και τους προτείνει να παίξουν σε ένα παιχνίδι επιβίωσης με έπαθλο 45,6 δισ. γουόν. Αυτό που δεν τους έχει πει βεβαίως είναι πως όσο οι δοκιμασίες προχωρούν, κάποιοι θα σκοτώνονται. 

Οι πράσινες στολές που φορούν οι παίχτες και οι φούξια που φορούν οι φρουροί τους είναι οι πιο δημοφιλείς στις αναζητήσεις της Google για το εφετινό Haloween. Σνίκερς που μοιάζουν με εκείνα, που φορούν οι παίχτες στη σειρά έχουν επίσης δει τις πωλήσεις τους να απογειώνονται 7.800% σύμφωνα με τη Sole Supplier.

Φρενίτιδα επικρατεί ακόμη και με τα μπισκότα dalgona, που έχουν την τιμητική τους στη σειρά. Ένα παραδοσιακός φούρνος στη Σεούλ πωλούσε περίπου 200 κομμάτια την ημέρα πριν από τη σειρά, ενώ τώρα περισσότερα από 500. Η συνταγή των μπισκότων έχει δε γίνει viral. 

Squid Game: 5 λόγοι για να δείτε τη σειρά που σοκάρει (και σκοράρει)-1

Όλα τα παραπάνω είναι απόδειξη του πόσο δημοφιλής είναι η σειρά. Δεν εξηγούν όμως το γιατί αυτό συμβαίνει. Το Market Watch παραθέτει τους κύριους λόγους: 

1. Ο οικονομικός πόνος 

Οι παίχτες που ρισκάρουν τη ζωή τους στο Squid Game είναι άνθρωποι με τεράστια φοιτητικά χρέη ή οφειλές σε νοσοκομεία, εφορία, τοκογλύφους. Κάποιους τους εκμεταλλεύτηκαν σε τέτοιο βαθμό οι εργοδότες τους που αισθάνονται απόλυτη απελπισία. Η σειρά έχει σαφείς αναφορές κριτικής σε ακραίες εκφάνσεις του καπιταλισμού και στην εισοδηματική ανισότητα. Πλούσιοι VIPs είναι εκείνοι που παρακολουθούν τους απελπισμένους παίχτες να σκοτώνονται, σαν να βλέπουν ένα οποιοδήποτε σπορ. 

Κατά κάποιον τρόπο το Squid Game είναι ένας μικρόκοσμος της κοινωνίας μας 

2. Οι εντυπωσιακές εικόνες 

Η εξαιρετική φωτογραφία, τα χρώματα, οι στολές το πλήθος των συμβόλων που είναι εύκολα αναγνωρίσιμα, «στοιχειώνουν» τον νου του θεατή. Για αυτό και δεν άργησαν να γίνουν t-shirts, μάσκες, κοσμήματα, στίκερ και βεβαίως meme στο Διαδίκτυο. Αν και δεκάδες προϊόντα έχουν δημιουργηθεί από διάφορους ερασιτέχνες και επαγγελματίες ανά τον κόσμο, το Netflix δεν θα μπορούσε να χάσει την ευκαιρία να προσφέρει τα δικά του επίσημα προϊόντα σε τιμές από 35 έως 50 δολάρια. 

3. Το κύμα της K- Pop

Η σειρά έφτασε να προβληθεί στο Netflix σε μία περίοδο κατά την οποία η κορεατική ποπ κουλτούρα (ειδικά στη μουσική) έχει τρομερή απήχηση παγκοσμίως. Περισσότερες από 20 λέξεις κορεατικής ρίζας προστέθηκαν στο λεξικό της Οξφόρδης τον Σεπτέμβριο. Τα συγκροτήματα K-pop, όπως το BTS, αλλά και ταινίες, όπως τα Παράσιτα, που σάρωσαν τα διεθνή βραβεία, βοήθησαν να αναμφίβολα στο να ξυπνήσει η νέα κορεατική σειρά από πολύ νωρίς το ενδιαφέρον. 

4. Το μυστήριο

Έχουμε δει πολλές ταινίες και σειρές τα τελευταία χρόνια που αναφέρονται σε παιχνίδια επιβίωσης, με πιο γνωστή ίσως το Hunger Games. Ωστόσο όπως σχολιάζει το Market Watch καμία εξ αυτών δεν δημιουργούσε τόσο αριστουργηματικά μυστήριο, δεν είχε τόσες πολλές ανατροπές στην υπόθεσή της, ώστε να πυροδοτεί δεκάδες θεωρίες μεταξύ των φανς για το πώς θα εξελιχθεί. 

5. Θέτει το πιο σημαντικό ερώτημα 

Η σειρά πραγματεύεται ένα ερώτημα που έχει απήχηση στους πάντες, ανεξάρτητα από το πού ζουν ή ποια γλώσσα μιλάνε: Έως πού θα φτάναμε για την επιβίωσή μας; 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News