LIFE & ARTS

Η τέχνη της δημιουργίας κόσμων

Η τέχνη της δημιουργίας κόσμων

Πριν δύο δεκαετίες, ίσως και λιγότερο, το να δημιουργήσει κανείς μια ταινία ή τηλεοπτική σειρά με επίκεντρο το Διάστημα ήταν πολύ δύσκολη και (κυρίως) ακριβή υπόθεση. Ακόμα περισσότερο όταν τα σκηνικά ήταν μεγάλης κλίμακας και στην πλοκή υπήρχαν μάχες, σκηνές καταδίωξης κ.ο.κ., που απαιτούσαν λύσεις ειδικών εφέ, τα οποία συχνά έπρεπε να «εφευρεθούν» επιτόπου.

Πλέον αυτό δεν ισχύει. Μέσα στην τελευταία πενταετία έχουμε δει όχι μόνο κινηματογραφικές ταινίες, που διαθέτουν ούτως ή άλλως μεγάλο μπάτζετ, αλλά και πάρα πολλές σειρές να αφηγούνται περιπέτειες τοποθετημένες σε φανταστικούς εξωγήινους κόσμους. Η τελευταία από αυτές είναι το «Θεμέλιο» («Foundation»), σειρά της Apple TV, βασισμένη σε βιβλία του πατριάρχη της επιστημονικής φαντασίας, Ισαάκ Ασίμοφ.

Σε μια απέραντη διαγαλαξιακή αυτοκρατορία που κυβερνάται από ένα τρίο βασιλιάδων-κλώνων που διαδέχονται ο ένας τον άλλο, ένας σπουδαίος μαθηματικός κάνει μια πρόβλεψη πτώσης και καταστροφής. Μια ιδιοφυής νεαρή κοπέλα από τις άκρες του γαλαξία τον επιβεβαιώνει. Πλέον οι δυο τους θα σταλούν εξόριστοι σε έναν ερημικό πλανήτη, προκειμένου να δοκιμάσουν να αναπτύξουν το «θεμέλιο», ένα μοντέλο το οποίο θα επιτρέψει στον πολιτισμό να ξανασταθεί στα πόδια του μετά τον όλεθρο. 

Ανεξάρτητα από την όποια πλοκή, εκείνο που θαυμάζει κανείς και σε αυτή τη σειρά είναι η ευκολία με την οποία ολόκληροι κόσμοι, τελείως διαφορετικοί από τον δικό μας, ζωντανεύουν πια στην οθόνη. Το έχουμε δει στο εξαιρετικό και γεμάτο πολιτικές αλληγορίες «The Expanse» του Amazon Prime. Το ίδιο και σε δεκάδες σειρές και ταινίες του Netflix, όπως «Αλλη Ζωή», «Nightflyers», «Αποικία», «Passengers», «Χαμένοι στο Διάστημα», «Space Force», «Περιπλανώμενη Γη» κ.ο.κ.

Εκατοντάδες εταιρείες δημιουργίας ειδικών εφέ σε ολόκληρο τον κόσμο εξελίσσουν διαρκώς μηχανές που πλέον προβλέπουν λύσεις για όλους. Προφανώς τα εφέ του «Foundation» που αναφέραμε παραπάνω δεν είναι το ίδιο αληθοφανή με εκείνα του λαμπερού «Dune» που θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους, ωστόσο αν κάποιος θέλει να «χτίσει» το δικό του διαστημόπλοιο ή εξωτικό πλανήτη τίποτα δεν τον σταματά.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News