LIFE & ARTS

Τζέιμς Μποντ: Αλλάζει ή «πεθαίνει»;

Τζέιμς Μποντ: Αλλάζει ή «πεθαίνει»;

Καθώς η 30η Σεπτεμβρίου πλησιάζει και η αδημονία για την κυκλοφορία του νέου «Τζέιμς Μποντ» κορυφώνεται, στο ζενίθ φαίνεται να βρίσκεται αυτή τη στιγμή και η κουβέντα γύρω από το μέλλον ενός από τα σπουδαιότερα κινηματογραφικά franchise. Ως γνωστόν, ο Ντάνιελ Κρεγκ, ο οποίος υπηρέτησε με επιτυχία το πόστο του Πράκτορα 007 από το 2006 και το «Casino Royale», πρόκειται να παραδώσει το… όπλο του· το ερώτημα βέβαια που μένει να απαντηθεί είναι ποιος θα είναι ο επόμενος Μποντ. ‘Η μήπως θα έπρεπε να πούμε ποια;

Μια δεκαετία πριν η ιδέα και μόνο ενός θηλυκού Μποντ θα φάνταζε εξωφρενική, ωστόσο το 2021, όπου ο γυναικείος παράγοντας αρχίζει κυριαρχεί σε κάθε σύγχρονη κινηματογραφική έκφραση (βλ. βραβεία, σχετικές νομοθεσίες κ.ο.κ.), όλα είναι δυνατά. Επιπλέον ένα άλλο ζήτημα που τίθεται είναι το φυλετικό.

Γιατί ο Τζέιμς Μποντ πρέπει να είναι σώνει και ντε λευκός; Η ιδέα ενός μαύρου πρωταγωνιστή μαζί με το όνομα του δημοφιλούς Ιντρις Ελμπα, έπεσε στο τραπέζι ήδη από το 2018, όμως τώρα, παραμονές τις τελικής επιλογής, επιστρέφει και κερδίζει πόντους. Το ερώτημα βέβαια που υπάρχει από την άλλη πλευρά είναι κατά πόσο ο Μποντ θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για να προωθηθούν οποιουδήποτε ύφους κοινωνικές ατζέντες. Αραγε αν πάψει να μοιάζει με αρχετυπικό λευκό Βρετανό -πόσω μάλλον με άνδρα- θα χαθεί η μαγεία του μύθου του;

Πρέπει βέβαια να θυμίσουμε πως σε σχέση με τον αρχικό Τζέιμς Μποντ που οραματίστηκε ο Ιαν Φλέμινγκ, η σημερινή εικόνα είναι ήδη δραστικά διαφοροποιημένη. Ο σκηνοθέτης του «NoTime to Die» που κυκλοφορεί μεθαύριο, Κάρι Φουκουνάγκα, δήλωσε πρόσφατα πως ο Τζέιμς Μποντ του Σον Κόνερι ήταν «βασικά ένας βιαστής». Ο χαρακτηρισμός είναι μάλλον τραβηγμένος, ωστόσο ο καθένας μπορεί με μια αναδρομή στις ταινίες να δει τον τότε πρωταγωνιστή να χτυπά παιχνιδιάρικα τα οπίσθια μιας γραμματέως ή να ζητά από μια γυναίκα να αποχωρήσει για να «μιλήσουν οι άνδρες».

Ολα αυτά τα απαράδεκτα φυσικά σήμερα δεν θα έβρισκαν ποτέ τον δρόμο για το σενάριο, όμως και πάλι ο χαρακτήρας του Μποντ θεωρείται από πολλούς δομικά σεξιστικός και αδιόρθωτα ιμπεριαλιστής, κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει παρά μόνο με δραστικές λύσεις. Μήπως όμως σε αυτή την περίπτωση θα ήταν απλούστερο να τερματιστεί το franchise; Οι οικονομικές απώλειες θα ήταν σίγουρα σημαντικές, όμως κι ο ήρωας που καλώς ή κακώς σημάδεψε μια εποχή, θα αφηνόταν έτσι να «πεθάνει» με αξιοπρέπεια.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News