LIFE & ARTS

Ο μύθος Σουμάχερ δια χειρός Netflix

Ο μύθος Σουμάχερ δια χειρός Netflix

Με τον Μίκαελ Σουμάχερ, ως παιδί στις αρχές της δεκαετίας του 2000 είχα σχέση… πάθους. Αφίσες στους τοίχους, κατακόκκινα μοντέλα μονοθεσίων στα ράφια και φυσικά ανελλιπής παρακολούθηση των αγώνων της Formula 1, ακόμα κι όταν αυτοί διεξάγονταν ξημερώματα, όπως στη Σουζούκα της Ιαπωνίας ή στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ. Σουμάχερ και Φεράρι. Η είδηση του σοβαρότατου τραυματισμού του το 2013, σε ατύχημα ενώ έκανε σκι, μου φάνηκε σαν απώλεια καλού φίλου ή συγγενούς.

Η κληρονομιά ωστόσο που άφησε πίσω του ο Γερμανός οδηγός, ο οποίος παρεπιπτόντως είναι ακόμα εν ζωή, δίχως πάντως να γνωρίζουμε πολλές πληροφορίες για την ακριβή κατάσταση της υγείας του, θα υπάρχει πάντα. Στο νέο ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην πλατφόρμα του Netflix, μπορεί κανείς, ακόμα κι αν δεν αγαπά ιδιαίτερα τα μηχανοκίνητα, να πάρει μια γεύση του μεγαλείου ενός πρωταθλητή, ο οποίος ξεπέρασε το ίδιο το αγώνισμά του -με τον τρόπο που το έχουν καταφέρει π.χ. ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Ρότζερ Φέντερερ ή ο Ντιέγκο Μαραντόνα.

Στην ταινία τον βλέπουμε ήδη από τα παιδικά του χρόνια να τρέχει στα καρτ με μεταχειρισμένα λάστιχα, αφού ο μηχανικός πατέρας του δεν άντεχε οικονομικά τα καινούρια. Φυσικά αυτό δεν εμπόδιζε τον μικρό Μάικλ να κερδίζει σταθερά, κάτι που συνέχισε να κάνει μέχρι που τράβηξε την προσοχή των «μεγάλων» της Formula 1. Η σχετικά άσημη Μπενετόν του Φλάβιο Μπριατόρε του έδωσε τότε την ευκαιρία να μπει στο κόκπιτ και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Τόσο ο Ιταλός «αυτοκινητάνθρωπος», όσο και πολλοί άλλοι με τους οποίους ο Σουμάχερ συνεργάστηκε και θριάμβευσε μέσα στα χρόνια, εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ μιλώντας για έναν άνθρωπο απολύτως αφοσιωμένο στον σκοπό του, αυστηρό κριτή του εαυτού του, που δεν αποδεχόταν παρά μόνο την τελειότητα. Εναν δουλευταρά που έστηνε ο ίδιος μαζί με τους μηχανικούς το μονοθέσιο, πριν το οδηγήσει στις απανωτές νίκες και τα επτά παγκόσμια πρωταθλήματα.

Δεν είναι όμως μόνο οι συμπαίκτες αλλά και οι αντίπαλοι: ο Ντέιβιντ Κούλθαρντ, ο Μαρκ Γουέμπερ και φυσικά ο μεγάλος Μίκα Χάκινεν, ο τρομερός Φινλανδός με τον οποίο ο Σουμάχερ είχε τις μεγαλύτερες κόντρες του εντός πίστας. Θα ήταν και ο θρυλικός Αϊρτον Σένα, αν δεν είχε σκοτωθεί εκείνο το μοιραίο μεσημέρι στην Ιμολα, οδηγώντας λίγα μέτρα μπροστά από τον Σουμάχερ· η εξιστόρηση του συγκεκριμένου περιστατικού αποτελεί και μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές του φιλμ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News