Life & Arts Πέμπτη 16/09/2021, 11:00
LIFE & ARTS

Πέθανε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς

Θλίψη στο ευρωπαϊκό και το ελληνικό μπάσκετ

Πέθανε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς

Ημέρα πένθους για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ένας από τους κορυφαίους προπονητές, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε η σερβική ομοσπονδία καλαθοσφαίρησης, με ανάρτησή της στο Twitter. 

Το όνομά του ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο και με το ελληνικό μπάσκετ, καθώς οδήγησε σε επιτυχίες την οποία πέντε συλλόγους: Άρη (1980 – 1982), ΠΑΟΚ (1991 – 1993), Πανιώνιο (1994 – 1996), Ολυμπιακό (1996 – 1999 / 2010 – 2012) και ΑΕΚ (1999 – 2001). Είχε κατακτήσει τρία Πρωταθλήματα Ελλάδας και τέσσερα Κύπελλα, ενώ με τον Ολυμπιακό έφτασε δύο φορές στην κορυφή της Ευρώπης (1997 – 2012) 

Το 2008 εντάχθηκε στη λίστα της FIBA Europe με τις 50 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη προσφορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Euroleague), ως ένας από τους 10 καλύτερους προπονητές στην ιστορία του θεσμού. Το 2017 εισήχθη στο Hall of Fame της Διεθνoύς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και τιμήθηκε με το βραβείο «Θρύλος της Ευρωλίγκα», από την Ευρωλίγκα ανδρών.

Για πολλούς θεωρείται ο «σοφότερος» άνθρωπος του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ο οποίος κατάφερε να αναδείξει μια σπουδαία φουρνιά παιχτών αλλά και να αλλάξει τη φιλοσοδία του αθλήματος στη Γηραιά Ήπειρο. Δεν είναι τυχαίο ότι έχαιρε της εκτίμησης όλης της μπασκετικής κοινότητας, ανεξαρτήτως οπαδικών προτιμήσεων. 

Για τους Σέρβους δε, αποτελεί το μεγάλο «τοτέμ», καθώς με την εθνική ομάδα έχει κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ (1988), το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής (1990), το χρυσό μετάλλιο σε τρία Eurobasket (1989, 1991 και 1995), καθώς και το ασημένιο μετάλλιο στο Eurobasket του 2009. 

Θλίψη στο ελληνικό μπάσκετ

Η είδηση του θανάτου του «μεγάλου δασκάλου» βύθισε στην θλίψη το ελληνικό μπάσκετ, με τους συλλόγους να σπεύδουν να αποχαιρετίσουν έναν από τους μεγαλύτερους προπονητές των ευρωπαϊκών γηπέδων.

Ολυμπιακός: «Η “ερυθρόλευκη” οικογένεια είναι συντετριμμένη. Ο μεγαλύτερος προπονητής του Ολυμπιακού και ένας από τους κορυφαίους στην Ευρώπη, ο τεράστιος Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν είναι πια κοντά μας. Ο Ντούντα του Θρύλου έκανε το μεγάλο ταξίδι και άφησε πίσω του ένα τεράστιο κενό. Τέτοιες ώρες τα λόγια είναι φτωχά… Η σκέψη μας είναι με την οικογένειά του. Δάσκαλε σε ευχαριστούμε για όσα μας πρόσφερες. Θα σε θυμόμαστε για πάντα. Καλό ταξίδι Θρυλικέ Ντούντα…»

Παναθηναϊκός: «Μια μεγάλη προσωπικότητα του παγκόσμιου μπάσκετ πέθανε σήμερα σε ηλικία 78 ετών. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ένας Σέρβος με μεγάλη παρουσία στην Ελλάδα που ένιωθε δεύτερη πατρίδα του.»

ΠΑΟΚ: «Ο δάσκαλος, ο σοφός, ο μεγάλος Ντούσαν Ίβκοβιτς. Μία τεράστια προσωπικότητα του παγκόσμιου μπάσκετ, έφυγε σήμερα από τη ζωή. Οι αναμνήσεις όμως θα μείνουν για πάντα, όπως και η τεράστια προσφορά του στο άθλημα. Καλό ταξίδι Ντούντα…»

ΑΕΚ: «Η είδηση του χαμού ενός εκ των κορυφαίων προπονητών της Ιστορίας μας, του τρις-τροπαιούχου Ντούσαν Ίβκοβιτς, προκαλεί ανατριχίλα, προκαλεί δέος. Στενοχώρια. Βουβαμάρα. Ανείπωτος και ο πόνος. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ πενθεί. Πενθεί και η ΑΕΚ. Ο προπονητής-δάσκαλος, που μετά από 19 «άτιτλα» χρόνια οδήγησε την ομάδα μας στην κατάκτηση τριών τροπαίων (Κύπελλο Σαπόρτα 2000, Κύπελλο Ελλάδος 2000, Κύπελλο Ελλάδος 2001), δεν είναι πια μαζί μας. Θα είναι όμως για πάντα στην καρδιά μας. Η ΑΕΚ BC εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια προς τους οικείους του Σέρβου τεχνικού για το χαμό του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα, που θα τον σκεπάσει. «Ντούντα», η ΑΕΚ και ο κόσμος της αιώνια θα σ’ ευγνωμονούν για τα σπουδαία…»

ΕΟΚ: «Μια μεγάλη προσωπικότητα του παγκόσμιου μπάσκετ πέθανε σήμερα σε ηλικία 78 ετών. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ένας Σέρβος με μεγάλη παρουσία στην Ελλάδα που ένιωθε δεύτερη πατρίδα του. Τα μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και ο πρόεδρος Βαγγέλης Λιόλιος εκφράζουν τη θλίψη τους για την σημαντική αυτή απώλεια. Ο εκλιπών υπήρξε ένας άνθρωπος με ουσιαστική προσφορά στην πρόοδο του αθλήματος παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, αφού συνδύασε την προπονητική του παρουσία με σημαντικές επιτυχίες ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις.»

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News