Life & Arts Πέμπτη 16/09/2021, 07:40
LIFE & ARTS

SpaceX: Άρχισε με επιτυχία η πρώτη διαστημική αποστολή χωρίς επαγγελματίες αστροναύτες

SpaceX: Άρχισε με επιτυχία η πρώτη διαστημική αποστολή χωρίς επαγγελματίες αστροναύτες

Ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX με επιβάτες τέσσερις απλούς πολίτες, που έλαβαν απλώς 6 μήνες εκπαίδευσης, απογειώθηκε με επιτυχία λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας από το διαστημικό κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. Η πρώτη στα χρονικά ιδιωτική διαστημική αποστολή, χωρίς επαγγελματία αστροναύτη στο πλήρωμα, είναι έτσι γεγονός.

SpaceX: Άρχισε με επιτυχία η πρώτη διαστημική αποστολή χωρίς επαγγελματίες αστροναύτες-1

Κυβερνήτης της ομάδας των διαστημικών τουριστών στην αποστολή που φέρει τον τίτλο Inspiration4 («Έμπνευση4») είναι ο δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Άιζακμαν που ναύλωσε το Falcon 9. (Μπορείτε να διαβάσετε εδώ ποιος είναι και τα όσα εντυπωσιακά έχει πετύχει στη ζωή του ο 38χρονος). «Είναι η πρώτη φορά που δεν στέλνει μία παγκόσμια υπερδύναμη ανθρώπους σε τροχιά στο διάστημα» είχε δηλώσει χθες ο Άιζακμαν προσθέτοντας: «Και νομίζω ότι αυτό στέλνει ένα μήνυμα για τα όσα έρχονται. Γνωρίζουμε ότι κάποια στιγμή στο μέλλον, σε 50 με 100 χρόνια από τώρα, θα υπάρχει μία βάση στη Σελήνη και πιθανότατα κάποιου είδους αποικεία στον Άρη. Αυτό λοιπόν πρέπει να αρχίσει από κάπου». 

SpaceX: Άρχισε με επιτυχία η πρώτη διαστημική αποστολή χωρίς επαγγελματίες αστροναύτες-2

Μαζί με τον Άιζακμαν ταξιδεύουν μία υγειονομικός, μία καθηγήτρια γεωφυσικής και ένας αναλυτής δεδομένων. Στόχος όπως λένε είναι να εμπνεύσουν και άλλους με την περιπέτειά τους αυτή, αλλά και να συγκεντρώσουν χρήματα για τη θεραπεία παιδιών με καρκίνο. 

SpaceX: Άρχισε με επιτυχία η πρώτη διαστημική αποστολή χωρίς επαγγελματίες αστροναύτες-3

Η εταιρεία του Ιλον Μασκ ανέφερε ότι περίπου 12 λεπτά μετά την εκτόξευση, η διαστημική κάψουλα Dragon αποκολλήθηκε επιτυχώς από τον πύραυλο Falcon 9, στέλνοντας τους τέσσερις τουρίστες μόνους στο διάστημα.

Αναμένεται να κάνουν ένα τριήμερο ταξίδι στο διάστημα, και θα ταξιδέψουν λίγο μακρύτερα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το διαστημικό αεροσκάφος θα φτάσει συγκεκριμένα σε ύψος 575 χιλιομέτρων, δηλαδή 150 χλμ υψηλότερα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). H ομάδα των 4 ερασιτεχνών θα περάσει τον χρόνο της κάνοντας πειράματα και κοιτάζοντας τη Γη μέσα από ένα μεγάλο παράθυρο, που προσφέρει πανοραμική θέα. Καθημερινά θα κάνουν 15 περιστροφές γύρω από τη Γη. Όταν τελειώσει το ταξίδι τους θα ξεκινήσουν την κάθοδο για να πέσουν στον ωκεανό, στα ανοιχτά της Φλοριντας, με ειδικά αλεξίπτωτα. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News