LIFE & ARTS

Πενθήμερο ελληνικής κινηματογραφικής κληρονομιάς

Πενθήμερο ελληνικής κινηματογραφικής κληρονομιάς

Τα τελευταία χρόνια μιλάμε για την σύγχρονη άνθιση του ελληνικού σινεμά, το οποίο πλέον έχει σημαντική και σταθερή εκπροσώπηση στα φεστιβάλ του εξωτερικού. Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε πως ο εγχώριος κινηματογράφος έχει να επιδείξει πολύ σπουδαία έργα και στο παρελθόν του, τα οποία είναι σημαντικό να γνωρίζουν και οι νεότερες γενιές. Σε αυτή την κατεύθυνση δημιουργήθηκε και η δράση «Χώρα, Σε βλέπω» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στην οποία ωστόσο συμπράττουν πρακτικά όλοι οι εγχώριοι θεσμοί του σινεμά (Κέντρο Κινηματογράφου, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Ταινιοθήκη, ΕΚΟΜΕ), ενώ βρίσκεται υπό την αιγίδα και της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το προσεχές Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου και διαρκούν μέχρι τις 15/9 και είναι τοποθετημένες στον Κήπο της Πειραιώς 260, ο οποίος τις φιλοξενεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Συνολικά το πρόγραμμα «Χώρα, Σε Βλέπω» ασχολείται ακόμα με την διάσωση, ψηφιοποίηση και μελέτη ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ου αιώνα, ωστόσο εδώ μας ενδιαφέρει περισσότερο το κομμάτι της προβολής. 

Δέκα συνολικά τίτλοι αποτελούν το πρώτο τμήμα προβολών, οι οποίες στη συνέχεια θα ταξιδέψουν σε ολόκληρο τον κόσμο, κάνοντας 21 διαφορετικές στάσεις. Ανάμεσά του βρίσκονται εμβληματικά έργα, κάποια γνωστά, άλλα λιγότερο, όλα πάντως ενδιαφέροντα και πολυσυλλεκτικά ώστε να εκφράζουν τις διαφορετικές όψεις της ελληνικής κινηματογραφίας. 

Η αρχή θα γίνει με την «Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού, έργο – «σταθμό», όχι μόνο για την πασίγνωστη μουσική του επένδυση, αλλά και για την μοναδική, τολμηρή κοινωνική ματιά του δημιουργού του. Συνέχεια στις 12/9 με τρεις σημαντικές ταινίες μικρού μήκους: Τον «Μακεδονικό Γάμο» του Τάκη Κανελλόπουλου, την «Μπεττυ» του Δημήτρη Σταύρακα και το «Η Λίζα και η άλλη» του Τάκη Σπετσιώτη, ακολουθούμενες από το «Από την Ακρη της Πόλης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη. 

Μέσα στο επόμενο διήμερο θα δούμε επίσης όμορφα φιλμ, όπως την «Δοκιμή» του Ζιλ Ντασέν, το «Τελευταίο Ψέμμα» του Μιχάλη Κακογιάννη και την «Μανία» του Γιώργου Πανουσόπουλου. Την Τετάρτη τέλος έρχεται μια από τις σπουδαιότερες ελληνικές ταινίες που έχουν δημιουργηθεί ποτέ: ο επικός «Θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ένα έργο «ποταμός», ενδεικτικό της μεγάλης τέχνης του δημιουργού του. Την ίδια μέρα, θα προηγηθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα την διάσωση της κινηματογραφικής κληρονομιάς.

Όλες οι προβολές είναι δωρεάν για το κοινό, με δελτία εισόδου, που θα διατίθενται από τις 6 μ.μ..

Περισσότερες πληροφορίες στα σόσιαλ μίντια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News