Life & Arts Δευτέρα 6/09/2021, 14:11
LIFE & ARTS

Τρία βήματα για να αγαπήσετε και πάλι τη δουλειά σας

Τρία βήματα για να αγαπήσετε και πάλι τη δουλειά σας

Με την αναγκαστική τηλεργασία, την εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στους χώρους εργασίας, τις μαζικές απολύσεις (ή αναστολές στην καλύτερη περίπτωση) και την ανατροπή της όποιας ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, ο τελευταίος 1,5 χρόνος δεν έχει υπάρξει καλός για τους εργαζόμενους.

Εάν το κύμα από μαζικές παραιτήσεις λέει κάτι, αυτό είναι ότι ο αριθμός των εργαζόμενων που είναι δυσαρεστημένοι με τη δουλειά τους έχει αυξηθεί.

Η ψυχολόγος του Γέιλ Amy Wrzesniewski και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν Jane E. Dutton προτείνουν τρία βήματα που μπορούν να κάνουν όσοι νιώθουν ότι η δουλειά τους δεν τους αρέσει πια.

1) Προσαρμόστε τη δουλειά σας

Αρχίστε φτιάχνοντας τρεις λίστες. Στην πρώτη γράψτε τα πράγματα που σας αρέσουν στη δουλειά σας, μικρά ή μεγάλα. Στη δεύτερη, σημειώστε όλα όσα δεν σας αρέσουν στη δουλειά σας. Και στην τρίτη γράψτε εκείνα που θα θέλατε να κάνετε στη δουλειά σας αλλά δεν τα κάνετε.

Στη συνέχεια, αναλάβετε δράση σε σχέση με όσα γράψατε στις δύο τελευταίες λίστες. Κάποια θα μπορέσετε να τα προσθέσετε ή να τα αφαιρέσετε από τη δουλειά σας άμεσα, άλλα μπορεί να πάρουν μήνες. Για κάποια θα χρειαστεί να κάνετε κάποιου είδους «ανταλλαγή» με τον προϊστάμενό σας, ενώ άλλα μπορείτε να τα εφαρμόσετε μόνοι σας.

Όμως θυμηθείτε ότι κάθε φορά που αφαιρείτε ένα πράγμα από τη δεύτερη ή την τρίτη λίστα, πρέπει να προσθέσετε ένα στην πρώτη λίστα. Κάθε φορά που η πρώτη λίστα μεγαλώνει, κάνετε ένα βήμα προς το να είστε πιο χαρούμενοι με τη δουλειά σας και είναι καλό πότε-πότε να αναγνωρίζετε την πρόοδο που έχετε κάνει.

2) Βελτιώστε τις σχέσεις με τους συναδέλφους σας

Σίγουρα δεν μπορείτε να αλλάξετε τον χαρακτήρα των γύρω σας, αλλά μπορείτε να δουλέψετε για να βελτιώσετε τη σχέση σας μαζί τους.

Μάθετε περισσότερα για το τι θέλουν οι συνάδελφοί σας και προσπαθήστε να τους βοηθήσετε  να το επιτύχουν. Κάντε τις συσκέψεις πιο διασκεδαστικές και με μεγαλύτερη αλληλεπίδραση. Βοηθήστε ώστε να μειωθεί η διάρκεια και η συχνότητα αυτών των συσκέψεων. Προσπαθήστε να βάλετε λίγο χιούμορ στη μέρα σας.

Εάν γνωρίσετε τους συναδέλφους σας καλύτερα, βελτιώνετε τη σχέση σας μαζί τους. Αρχίστε, λοιπόν, να τους κάνετε ερωτήσεις. Όσο πιο καλές σχέσεις έχετε, τόσο περισσότερο θα σας αρέσει να δουλεύετε μαζί τους καθημερινά. Και αυτό θα κάνει τη δουλειά να σας φαίνεται καλύτερη, ακόμα και εάν δεν έχει αλλάξει.

3) Δημιουργείστε έναν τίτλο μέσα στο κεφάλι σας, για να δώσετε νόημα στη δουλειά σας

Η μελέτη των Wrzesniewski και Dutton εστίασε σε μία ομάδα από καθαριστές νοσοκομείου. Πρόκειται για μία δουλειά που δεν φαντάζει ευχάριστη. Όμως οι δύο ειδικοί διαπίστωσαν ότι ένας σημαντικός παράγοντας για εκείνους που δήλωσαν ότι τους αρέσει η δουλειά τους, ήταν ο τρόπος με τον οποίο της είχαν τοποθετήσει μέσα στο μυαλό τους.

Η δουλειά ήταν η ίδια για όλους, όμως αυτοί που έδειχναν να τους αρέσει πίστευαν ότι βοηθούν ουσιαστικά στο να γίνουν καλά οι ασθενείς. Ένας από αυτούς θεωρούσε τον εαυτό του «πρεσβευτή» του νοσοκομείου. Το να σκέφτονται διαφορετικά άλλαξε και τις επιδόσεις τους στη δουλειά.

«Είναι κάτι περισσότερο από την αλλαγή της νοοτροπίας. Είναι η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεις τη δουλειά στην πράξη. Εάν σκέφτεσαι ‘είμαι ο πρεσβευτής του νοσοκομείου’, αυτό αλλάζει τη συμπεριφορά σου», εξηγεί η Wrzesniewski.

Αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν τη δουλειά τους, δίνοντάς της νόημα και σκοπό, οι καθαριστές μπόρεσαν να κάνουν τα δύσκολα κομμάτια της εργασίας τους πιο υποφερτά, ακόμα και πιο σημαντικά. Και άλλαξαν τη συμπεριφορά τους, ώστε να εξυπηρετήσουν αυτό τον σκοπό.

Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό για τη δική σας δουλειά; Σκεφτείτε πώς αυτή επιδρά θετικά στους άλλους, στον πολιτισμό ή στο περιβάλλον. Μπορεί να καταχωρείτε βαρετά δεδομένα όλη μέρα, αλλά σκεφτείτε πώς χρησιμοποιούνται αυτά τα δεδομένα και πόσο σημαντική είναι η ακρίβειά τους. Μπορεί να κάνετε επαναλαμβανόμενες κινήσεις σε κάποιο εργοστάσιο, αλλά μήπως βοηθάτε να δημιουργηθεί κάτι που κάποιος χρειάζεται;

Και από την άλλη πλευρά, σκεφτείτε όλα όσα κάνετε με τον μισθό σας. Μπορεί να εξασφαλίζετε την επιβίωση και την ευημερία της οικογένειάς σας. Θυμηθείτε το την επόμενη φορά που νιώθετε πιεσμένος. Αυτό μπορεί να σας δώσει τη δύναμη να ξεπεράσετε τις δύσκολες στιγμές στη δουλειά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News