Life & Arts Δευτέρα 6/09/2021, 12:34
LIFE & ARTS

Ο γενναίος πολεμιστής των Βίκινγκ ήταν… γυναίκα

Ο γενναίος πολεμιστής των Βίκινγκ ήταν… γυναίκα

Μπορούν τα σημερινά στερεότυπα σχετικά με το φύλο να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο μελετάμε την ιστορία; Κατά κύριο λόγο, προσπαθούμε να αντιληφθούμε τον κόσμο γύρω μας μέσω ενός πολιτιστικού πλαισίου το οποίο μας περιβάλλει. Επομένως, όταν κοιτάμε στον παρελθόν, εφαρμόζουμε αυτές τις αρχές. Προβάλλουμε στοιχεία του σήμερα για να εξηγήσουμε εξελίξεις του χτες, χωρίς αυτό να μας είναι πάντα συνειδητό. Οφείλουμε, όμως, να γνωρίζουμε ότι οι κοινωνίες αυτές βασίζονταν σε έναν σημαντικά πιο διαφορετικό τρόπο λειτουργίας.

Η Charlotte Hedenstierna – Jonson, καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στην Σουηδία, ειδικεύεται στην ιστορία των πολεμιστών Βίκινγκ. Μελέτησε έναν τάφο ο οποίος βρέθηκε στην Σουηδία τον 19ο αιώνα, και παρατηρεί πως είναι ένας πολύ καλοδιατηρημένος χώρος με πολλά αντικείμενα τα οποία υποδεικνύουν ότι ανήκει σε έναν άνδρα πολεμιστή.

Τα αντικείμενα αυτά είναι όπλα και εργαλεία τα οποία συνδέονται με την ζωή ενός πολεμιστή. Μέσα στον τάφο, βρέθηκαν επίσης οι σκελετοί από δύο άλογα και κομμάτια από στρατηγικά παιχνίδια, όπως μικρές μπάλες. Με βάση αυτά τα ευρήματα, η καθηγήτρια Hedenstierna – Jonson κατέληξε στο γεγονός ότι ο τάφος ανήκει σε κάποιον πολεμιστή ο οποίος έχαιρε μεγάλης υπόληψης και είχε υψηλό κοινωνικό στάτους.

Για πάνω από 100 χρόνια οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι ο «ένοικος» του τάφου ήταν άνδρας. Ωστόσο όταν η καθηγήτρια Hedenstierna Jonson και η ομάδα της μελέτησαν τα οστά ενδελεχώς και πραγματοποίησαν τεστ DNA, αντιλήφθηκαν ότι ανήκουν σε γυναίκα. Η ανακάλυψη αυτή αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης, μιας και δεν χάρηκαν όλοι με αυτή την τροπή των γεγονότων, όπως παρουσιάζει και το BBC σε ένα αναλυτικό βίντεο. 

Η καθηγήτρια Hedenstierna Jonson δηλώνει πως το πλαίσιο αυτό πρέπει να αλλάξει. Στον τομέα της, παρατηρεί πως όλο και περισσότεροι επιστήμονες που μελετούν τον πολιτισμό των Βίκινγκ αντιμετωπίζουν τα ευρήματά τους με ολοένα και περισσότερη προσοχή.

Ο πολιτισμός των Βίκινγκ χαρακτηρίζεται από προκαταλήψεις και στερεότυπα σε ότι έχει να κάνει με τον  ρόλο των γυναικών. Για αυτό και υπήρξαν αρκετές θεωρίες όπως το να μην ήταν στην πραγματικότητα πολεμίστρια η γυναίκα, αλλά να τοποθετήθηκαν για συμβολικούς λόγους τα όπλα στον τάφο της ή ακόμη και το να παρουσιαζόταν ως άνδρας. Οι θεωρίες αυτές έχουν απορριφθεί. 

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι ήταν μία γενναία πολεμίστρια που ίσως ταξίδεψε μέχρι τη σημερινήΤουρκία. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News