Life & Arts Παρασκευή 3/09/2021, 15:16
LIFE & ARTS

Ο σκισμένος πίνακας του Banksy επιστρέφει στο Sotheby’s με πολλαπλάσια αξία

Ο σκισμένος πίνακας του Banksy επιστρέφει στο Sotheby’s με πολλαπλάσια αξία

Ένας από τους διασημότερους πίνακες του Banksy, «το κορίτσι με το μπαλόνι», επιστρέφει σε δημοπρασία στις 14 Οκτωβρίου με εκτιμώμενη αξία μεταξύ 4 έως 6 εκατ. βρετανικές λίρες, ενώ μόλις τρία χρόνια πριν η αξία του ανερχόταν στο 1 εκατ. λίρες. Πράγματι η αξία των έργων μπορεί να ανέβει τόσο πολύ μέσα σε τρία χρόνια, αλλά η μεταβολή της αξίας στην συγκεκριμένη περίπτωση οφείλεται σε μία καλοστημένη «φάρσα». Ειδικότερα, η διαφορά μεταξύ του 2018 και σήμερα είναι ότι στο μεταξύ ο πίνακας του γνωστού – αγνώστου καλλιτέχνη του δρόμου καταστράφηκε κατά το ήμισυ.

Σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s του Λονδίνου το 2018, ο συγεκριμένος πίνακας πωλήθηκε σε πλειοδότη διά τηλεφώνου έναντι 1 εκατ. στερλίνων. Τη στγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία και οριστικοποιήθηκε ο πλειοδότης, ένας δυνατός συναγερμός χτύπησε μέσα στην αίθουσα και ο πίνακας άρχισε να κατεβαίνει προς το κάτω μέρος της κορνίζας και να σκίζεται. Μέσα στην κορνίζα υπήρχε ειδικό μηχάνημα για καταστροφή χαρτιού, το οποίο είτε κόλλησε είτε σταμάτησε να λειτουργεί. Σε κάθε περίπτωση ο – πλέον – ακριβότερος πίνακας φέρει κάθετες χαρακιές μέχρι περίπου τη μέση.

Ο οίκος Sotheby’s έχει ισχυριστεί επανειλημμένως ότι δεν συμμετείχε στη «φάρσα», παρότι ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πίνακας θα επιστρέψει σε δημοπρασία σε ακόμη υψηλότερη τιμή, η οποία ενδέχεται να έχει αυξηθεί ακόμη και κατά 500% μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι άλλα έργα του Banksy έχουν πωληθεί σε πολύ υψηλότερες τιμές, αγγίζοντας ακόμη και τα 23 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, το εν λόγω έργο έχει την υψηλότερη αξία που έχει ποτέ δοθεί σε έργο του πριν ακόμη την πραγματοποίηση της πλειοδοσίας. Επίσης, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι όσα έργα του Banksy έχουν πουληθεί μετά τη «φάρσα», έχουν σημαντικά υψηλότερη αξία. Ενδεικτικά τα 18 ακριβότερα έργα του καλλιτέχνη έχουν πουληθεί μετά το 2018.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS