Life & Arts Τετάρτη 1/09/2021, 14:43
LIFE & ARTS

Βλάπτει η γραβάτα την υγεία;

Βλάπτει η γραβάτα την υγεία;

Η επαγγελματική ένδυση απαιτεί σε ορισμένους κλάδους από τους άνδρες να φορούν γραβάτα. Άλλοι την ανέχονται, παρότι τη βρίσκουν άβολη και άλλοι θεωρούν ότι είναι ανούσιο αξεσουάρ. Στους τελευταίους συγκαταλέγεται και ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο οποίος έχει επανειλημμένως αναφέρει ότι τα κοστούμια και οι γραβάτες δεν προσφέρουν τίποτα στον εργασιακό χώρο.

Ωστόσο, πέραν της αισθητικής και του στοιχείου της χρησιμότητας, υπάρχουν ενδείξεις ότι η γραβάτα μπορεί και να επιβαρύνει την υγεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με το περιοδικό επιστημονικών και ερευνητικών ειδήσεων New Scientist, η γραβάτα μπορεί να επιβραδύνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Στην έρευνα που διεξήχθη, παρατηρήθηκε η ροή του αίματος μέσω μαγνητικού τομογράφου σε 15 άνδρες που φορούσαν γραβάτα και σε 15 ακόμη που δεν φορούσαν. Το πόρισμα ήταν ότι οι άνδρες με γραβάτα είχαν κατά μέσον όρο 7.5% μειωμένη ροή αίματος σε σχέση με τους υπόλοιπους. Οι επιστήμονες συνέδεσαν την περιορισμένη ροή με την πίεση που ασκεί η γραβάτα στην καρωτίδα. Η μείωση της ροής του αίματος κατά 7,5% μπορεί να έχει καθοριστική σημασία για άτομα με επιπλέον προβλήματα υγείας. Εάν για παράδειγμα έχουν υψηλή πίεση, είναι καπνιστές ή μεγάλης ηλικίας ενδέχεται να έχουν πονοκεφάλους ή να ζαλιστούν φορώντας γραβάτα.

Εκτός αυτού, σύμφωνα με διαφορετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Ophthalmology, η πίεση που ασκεί η γραβάτα στη σφραγίτιδα φλέβα και την καρωτίδα μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος και κατά συνέπεια να αυξήσει την πίεση του ματιού. Η αυξημένη πίεση στο μάτι είναι συνδεδεμένη με τη σειρά της με την εμφάνιση ή επιδείνωση γλαυκώματος και καταρράκτη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και έρευνα του Texas A&M Health Science Center College of Medicine, συμφωνα με την οποία σχεδόν οι μισοί άνδρες ιατροί έφεραν παθογόνους μικροοργανισμούς στις γραβάτες τους. Συνεπώς, αφήνει να εννοηθεί ότι οι γραβάτες συμβάλλουν στην μετάδοση νοσοκομειακών λοιμώξεων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Insider

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News