Life & Arts Δευτέρα 30/08/2021, 18:05
LIFE & ARTS

Κοστούμια τέλος; Πώς η πανδημία άλλαξε τη μόδα στο γραφείο

Κοστούμια τέλος; Πώς η πανδημία άλλαξε τη μόδα στο γραφείο

Αποτύπωμα ακόμη και στο χώρο της μόδας έχει αφήσει η πανδημία, σύμφωνα με το Marks & Spencer, καθώς σταμάτησε να πουλά ανδρικά κοστούμια σε 110 από τα μεγαλύτερα καταστήματά του στη Βρετανία.

Ακόμη και πριν την επέλαση του κορωνοϊού, οι άνδρες είχαν αρχίσει να στρέφονται προς την χαλαρή ένδυση για επαγγελματικούς σκοπούς ή επίσημες περιστάσεις. Ωστόσο, η πανδημία επέσπευσε αυτή τη μεταβολή με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον εξαιρετικά χαμηλή ζήτηση για ανδρικά κοστούμια. Ενδεικτικά το τελευταίο έτος, οι πωλήσεις ανδρικών κουστουμιών στη Βρετανία ανήλθαν στα 2 εκατομμύρια, ενώ το 2017 ο αριθμός αυτός ανερχόταν στα 4,3 εκατομμμύρια. Η τάση ήταν εμφανής όμως από το 2019, όταν οι πωλήσεις κουστουμιών είχαν υποχωήσει κατά 7% στα καταστήματα Marks & Spencer. Τεράστια βέβαια ήταν η μεταβολή στους πρώτους δύο μήνες μετά την επέλαση της πανδημίας, όταν η Marks & Spencer πούλησε μόλις 7.500 κουστούμια, σημειώνοντας πτώση περίπου 80% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020.

Αντιθέτως, οι πωλήσεις στα ανδρικά σορτς και τις φόρμες αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό κατά την επέλαση της Covid-19. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας δουλέψαμε σκληρά για να προσαρμόσουμε τα προϊόντα που προσφέρουμε, ώστε να είναι πιο σχετικά με τις ραγδαία μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών», σχολίασε χαρακτηριστικά στo BBC ο Wes Tayler, διευθυντής του τμήματος ανδρικής ένδυσης στο M&S.

Οι πωλήσεις κουστουμιών ανέκαμψαν ελαφρώς έπειτα από τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, καθώς πολλοί επέστρεψαν στα γραφεία για δουλειά ή διότι ήταν καλεσμένοι σε γάμους. Ωστόσο, οι τάσεις παραμένουν διαφορετικές σε σχέση με μερικά χρόνια πριν και συγκεκριμένα η επίσημη ένδυση στους άνδρες εστιάζει πλεον σε «ευκολοφόρετα, στυλάτα, έξυπνα ρούχα, τα οποία μπορούν να φορεθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο BBC ο Taylor.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Kantar, κατά την τελευταία δεκαετία έχει επίσης μειωθεί το ποσό που διαθέτουν οι άνδρες κατά μέσον όρο σε κοστούμια. Περίπου πέντε χρόνια πριν, το ποσό αυτό ανερχόταν στις 469 εκατ. λίρες, ενώ το τελευταίο έτος ανήλθε σε 159 εκατ. λίρες.
Στα γυναικεία κοστούμια σημειώθηκε αντίστοιχη πτώση, ωστόσο ήταν λιγότερο έντονη σε σχέση με τους άνδρες. Ειδικοτερα το τελευταίο έτος στη Βρετανια αγοράστηκαν 500.000 γυναικεία κοστούμια, ενώ το 2017 600.000.

Το M&S θα συνεχίσει να πωλεί γραβάτες και πουκάμισα στα 110 καταστήματα, όπου πλέον θα εκλείπουν τα κοστούμια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλυσίδα καταστητημάτων ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας μία υπηρεσία για συμβουλές μέσω Διαδικτύου για την αγορά κουστουμιών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News