Life & Arts Δευτέρα 30/08/2021, 12:24
ΕΛΛΑΔΑ

Οι αρχαιολογικοί θησαυροί με τον φακό μίας Βρετανίδας

Οι αρχαιολογικοί θησαυροί με τον φακό μίας Βρετανίδας

Οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Ελλάδας με νέα ευρήματα, άγνωστα μέχρι χθες στο ευρύ κοινό, είναι το θέμα της νέας ιστορικής τηλεοπτικής παραγωγής της πολυβραβευμένης Βρετανίδας ιστορικού και παρουσιάστριας Bettany Hughes που προβλήθηκε τους δύο τελευταίους μήνες στο BBC World και στο Channel 4.

H Bettany Hughes, είναι δημοφιλής πολυβραβευθείσα βρετανή ιστορικός, συγγραφέας και τηλεοπτική και ραδιοφωνική παρουσιάστρια, η οποία διακρίθηκε το 2019 με το Order of the British Empire (OBE) για τις υπηρεσίες της στην ιστορία. Η νέα παραγωγή πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή του Γραφείου ΕΟΤ Ην. Βασιλείου & Ιρλανδίας, προβάλλοντας πλήθος ελληνικών προορισμών, στη βρετανική αλλά και διεθνή αγορά και ενισχύοντας τη στρατηγική του Οργανισμού για τουρισμό όλες τις εποχές του χρόνου στην Ελλάδα. Οι εκπομπές της Bettany Hughes επιτυγχάνουν παγκόσμια διανομή και πέραν της προβολής των προορισμών που επισκέπτεται, αποτελούν ύμνο στον ελληνικό πολιτιστικό τουρισμό.

Στη διάρκεια των γυρισμάτων η Bettany Hughes είχε αποκλειστική πρόσβαση σε ανασκαφές και σε μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα των τελευταίων ετών. Μεταξύ άλλων εξερεύνησε την Αθήνα, την εμβληματική πόλη-ορόσημο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και σύμβολο του πνεύματος και της δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Ταξίδεψε επίσης στο Ναύπλιο, μία από τις πιο ρομαντικές πόλεις της Ελλάδας, ένα μέρος – σταθμό στην ιστορία της Ελλάδας, που αποτελεί πατρίδα πολλών αρχαίων και σύγχρονων ηρώων. Στη Σπάρτη, ανακάλυψε οτι, δεν είναι μόνον τα εξαίρετα καλλιτεχνικά επιτεύγματα και τα επικά μνημεία που έκαναν τους Έλληνες διάσημους, αλλά κυρίως οι ιδέες τους. Επισκέφθηκε ακόμη νεότερες ανασκαφές, στον τόπο όπου γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, στο παλάτι του Φιλίππου Β’ στις Αιγές, στη Βόρεια Ελλάδα. Στη διάρκεια των γυρισμάτων μάλιστα ανακαλύφθηκε ένα κιονόκρανο, προσφέροντας μία ασύγκριτα συναρπαστική εμπειρία.

Τέλος επισκέφθηκε μία άδεια από τουρίστες Ολυμπία, κι ήταν παρούσα στις νέες ανασκαφές στην Επίδαυρο, οι οποίες αποκαλύπτουν ένα υπόγειο σκάμμα που περιέχει φίδια, ως μέρος της μυστικιστικής διαδικασίας θεραπείας και ανάρρωσης που πραγματοποιούνταν εκεί. 

«Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι με τη νέα σειρά της Bettany Hughes: “Treasures of the World”, η οποία προβάλλει τους μαγευτικούς και απαράμιλλους πολιτιστικούς θησαυρούς της Ελλάδας. Η Bettany είναι η καταλληλότερη πρέσβειρα για να βοηθήσει το βρετανικό κοινό να ανακαλύψει τους κρυμμένους θησαυρούς και τον πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας» δήλωσε η  Διευθύντρια Γραφείου ΕΟΤ Ην. Βασιλείου & Ιρλανδίας, Έμυ Αναγνωστοπούλου, προσθέτοντας: «Είμαστε βέβαιοι ότι οι τηλεθεατές θα γοητευθούν από τους διαφορετικούς τόπους που εξερευνά, βάζοντας την ξεχωριστή της πινελιά στην παρουσίαση των εθνικών μας πολιτιστικών οροσήμων».

«Είναι πάντοτε χαρά μου να επισκέπτομαι την Ελλάδα και να περνάω χρόνο με τους τόσο ζεστούς και φιλικούς ανθρώπους της, καθώς και να ανακαλύπτω κάθε φορά περισσότερα για την απίστευτη ιστορία της» δήλωσε από την πλευρά της η Bettany Hughes.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News