LIFE & ARTS

Συναυλίες και αγώνες (αλλού) όπως παλιά

Συναυλίες και αγώνες (αλλού) όπως παλιά

Η εικόνα του απέραντου πλήθους που κατέκλυσε επί τρεις ημέρες (29/7-1/8) το Grand Park του Σικάγο για το διάσημο μουσικό φεστιβάλ Lollapalooza είναι μια από τις πιο χαρμόσυνες και ελπιδοφόρες του τελευταίου ενάμισι χρόνου. Η φρέσκια είδηση είναι πως μεταξύ των 385 χιλιάδων ανθρώπων που παρακολούθησαν συνολικά τις συναυλίες σημειώθηκαν μόλις 203 κρούσματα κορωνοϊού, ενώ και αυτά με τη σειρά τους δεν οδήγησαν σε νοσηλείες ή θανάτους.

 Σε πιο αναλυτικά στοιχεία, οι επίσημες πηγές από την Αμερική αναφέρουν πως κάτι περισσότερο από το 90% των παρευρισκόμενων ήταν εμβολιασμένοι· από αυτούς μόνο 4 στους 10 χιλιάδες εμφάνισαν στην συνέχεια θετικό τεστ, ενώ 16 στους 10 χιλιάδες (επίσης πολύ μικρό ποσοστό) ήταν όσοι νόσησαν από τους μη εμβολιασμένους. Ολα αυτά οδηγούν τους ειδικούς στις Η.Π.Α. να δηλώνουν πως ένα φεστιβάλ τέτοιων διαστάσεων δεν οδήγησε τελικά σε υπερ-μετάδοση του ιού και κρίνεται επομένως ασφαλές από υγειονομική άποψη.

 Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, παρακολουθήσαμε από τους δέκτες μας το πάρτι που έστησαν οι Αγγλοι φίλαθλοι στις κερκίδες κατάμεστων γηπέδων, γιορτάζοντας την έναρξη της φετινής Πρέμιερ Λιγκ. Δεκάδες χιλιάδες κόσμος δίχως αποστάσεις, μάσκες ή άλλα υποχρεωτικά μέτρα, χάρηκε με την ψυχή του φάσεις και γκολ, αλλά κυρίως την μοναδική συλλογική εμπειρία του να υποστηρίζεις από κοντά την αγαπημένη σου ομάδα .

Την ίδια στιγμή οι υπαίθριες συναυλίες και οι θεατρικές παραστάσεις καθήμενων μασκοφόρων που διεξάγονται αυτό τον καιρό στην Ελλάδα, αποτελούν μάλλον θλιβερό θέαμα. Οσο για τα γήπεδα ποδοσφαίρου, η συζήτηση που γίνεται είναι για να επιτραπεί η προσέλευση 10 χιλιάδων θεατών στο χωρητικότητας 70 χιλιάδων Ολυμπιακό Στάδιο…

Φταίει ότι σημαντικό μέρος του πληθυσμού της χώρας δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί ή ότι οι εδώ ιθύνοντες τρέμουν και την σκιά τους; Πιθανότατα και τα δύο. Το αποτέλεσμα πάντως παραμένει το ίδιο και είναι φυσικά εξοργιστικό, ειδικά αν κανείς αναλογιστεί όσα δυσοίωνα «προφητεύονται» για τον χειμώνα. Οποιος πιστεύει πως άλλη μια σεζόν κλεισούρας και αυστηρών περιορισμών στην διασκέδαση δεν θα έχει ολέθρια αποτελέσματα, καλύτερα να το ξανασκεφτεί.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News