LIFE & ARTS

Πόσο ασφαλείς είναι οι γυναίκες στις συναυλίες;

Πόσο ασφαλείς είναι οι γυναίκες στις συναυλίες;

Μπορεί οι συναυλίες στην Βρετανία και σε άλλα μέρη του κόσμου -όχι στην Ελλάδα- να έχουν επιστρέψει στην συνηθισμένη μορφή που είχαν πριν την πανδημία, ωστόσο ένα άλλο ζήτημα φαίνεται να αναδεικνύεται, ύστερα και από τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας. Σύμφωνα με αυτά, περισσότερο από το 40% των γυναικών κάτω των 40 ετών έχουν υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική παρενόχληση σε συναυλία.

Το ποσοστό είναι προφανώς τεράστιο και άκρως ανησυχητικό, πυροδοτώντας αρκετές αντιδράσεις, ενώ μια νέα πρωτοβουλία υπό την επωνυμία «Safe Spaces Now» οργανώθηκε ήδη από ακτιβιστές, καλλιτέχνες και στελέχη της μουσικής βιομηχανίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα το θέμα.

 Φυσικά αυτά τα νούμερα δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά. Οπως αναφέρει στον βρετανικό Guardian η διευθύντρια του UN Women UK, Κλερ Μπαρνέτ, άλλη πρόσφατη έρευνα έδειξε πως μόλις ένα 3% των γυναικών 18-24 ετών δεν έχει υποστεί παρενόχληση σε δημόσιο χώρο. Σχετικά με τις συναυλίες, η ίδια επισήμανε: «Οι εκδηλώσεις ζωντανής μουσικής είναι ένας από τους χώρους όπου οι άνθρωποι περιμένουν να νιώσουν ελεύθεροι. Πρόκειται για μια διαφυγή, ένα μέρος χαράς, κι όταν ακούμε ότι κάποιοι φοβούνται να πάνε εκεί, πρέπει να αναλάβουμε δράση. Δεν είναι καθόλου αποδεκτό να φοβούνται συνεχώς οι γυναίκες για την ασφάλειά τους στα φεστιβάλ· να σιγουρεύονται ότι κουβαλούν μαζί τους φορτιστές κινητών, ώστε να μπορούν να καλέσουν κάποιον αν δεν νιώθουν ασφαλείς».

Η πρωτοβουλία, μεταξύ άλλων, έχει συντάξει ανοιχτή επιστολή, η οποία απευθύνεται σε καλλιτέχνες, διοργανωτές εκδηλώσεων, κρατικούς υπευθύνους και γενικώς τα μέλη της μουσικής βιομηχανίας. Εκεί διαβάζουμε: «Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την δική μας πραγματικότητα. Και αυτή είναι κάτι που η βιομηχανία μας εδώ και καιρό αγνοεί: οι συναυλιακοί χώροι, τα φεστιβάλ, τα στούντιο και οι χώροι δουλειάς συχνά δεν είναι ασφαλείς τόποι για γυναίκες, κορίτσια και περιθωριοποιημένα φύλα. Είναι καιρός να αλλάξει αυτό και έχουμε συλλογική ευθύνη να αναλάβουμε δράση. Η επανεκκίνηση πρέπει να γίνει για όλους μας. Οι χώροι μας πρέπει να είναι ασφαλείς από παρενοχλήσεις, βία, και κατάχρηση εξουσίας. Η μουσική πρέπει να συμβολίζει την χαρά και την αποδοχή για όλους».

Αξίζει να σημειωθεί πως το φεστιβάλ Strawberries and Creem του Κέιμπριτζ που θα λάβει χώρα τον επόμενο μήνα, πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σαν πιλοτική διοργάνωση, με ανασχεδιασμένους χώρους (π.χ. τουαλέτες) και καλύτερη εκπαίδευση του προσωπικού, προκειμένου να αναζητηθεί μια νέα κατεύθυνση.

Με πληροφορίες από theguardian.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News