Life & Arts Κυριακή 15/08/2021, 08:35
LIFE & ARTS

Πώς θα έρθει το τέλος του κόσμου; Ο θερμικός θάνατος και ακόμη 4 εκδοχές

Πώς θα έρθει το τέλος του κόσμου; Ο θερμικός θάνατος και ακόμη 4 εκδοχές

Οι ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα έρθει το τέλος της ζωής στον πλανήτη μας έχουν αρχίσει να γίνονται πιο συχνές σε σχέση με μερικά χρόνια πριν. Οι επιστήμονες προσπαθούν να απαντήσουν αυτά τα ερωτήματα και να χαρτογραφήσουν το μέλλον.  

Ο πιο πιθανός τρόπος με τον οποίο θα «τελειώσει» το σύμπαν είναι γνωστός ως «θερμικός θάνατος», όπως εξηγεί σε βίντεο του ΒΒC η φυσικός Κέιτι Μάκ. Σύμφωνα με αυτήν την θεωρία, ακόμα και αν το σύμπαν μεγαλώνει και επεκτείνεται ολοένα και περισσότερο, θα έρθει κάποια μέρα στην οποία απλώς θα πάψει να μεγαλώνει. Την στιγμή που τα αστέρια σταματήσουν να φωτίζουν, και η οργανική ύλη αποσυντεθεί και οι μαύρες τρύπες απορροφηθούν, τότε όλα κάπως θα σταματήσουν και θα επικρατήσει ένα απόλυτο μαύρο. 

Σύμφωνα με τον δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής, η «αταξία» η οποία παρατηρείται και στο σύμπαν μας, μόνο αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Τα πάντα μετατρέπονται δυνητικά σε άχρηστη θερμική ενέργεια. Το τέλος του σύμπαντος δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί άμεσα, μιας και δεν απειλεί την άμεση ύπαρξή μας. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα σενάρια τα οποία μπορεί να συμβούν εκτός από τον «θερμικό θάνατο».

Επιστήμονες έχουν επίσης παρατηρήσει πως το σύμπαν μεγαλώνει και επεκτείνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό, γεγονός που προκαλείται από την λεγόμενη «σκοτεινή ενέργεια». Ακόμα και αν δεν γνωρίζουν τις ακριβείς ιδιότητες της ουσίας αυτής, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν επίσης πως θα επηρεάσει την ζωή στον πλανήτη μας μελλοντικά. Εάν γίνει πιο ισχυρή, υπάρχει πιθανότατα το τέλος του σύμπαντος να έρθει και πιο γρήγορα αλλά να γίνει και πιο αισθητό. Αυτό ονομάζεται «μεγάλη θραύση», το οποίο, ακόμα και αν απέχει ίσως και 200.000.000.000 χρόνια, είναι ικανό να σκίσει το σύμπαν μας στα δύο.

Μία τρίτη θεωρία είναι η «μεγάλη σύνθλιψη». Σύμφωνα με αυτή την θεωρία, η εξάπλωση του διαστήματος αντιστρέφεται, με αποτέλεσμα άλλοι γαλαξίες να συγκλίνουν με τον δικό μας, γεγονός το οποίο δεν είναι σπάνιο. Ο δικός μας γαλαξίας βρίσκεται πολύ κοντά στην Ανδρομέδα, και μελλοντικά πρόκειται να συγκρουστούμε οποιαδήποτε τροπή και αν πάρουν τα πράγματα. Αυτή η σύγκρουση είναι ανησυχητική, μιας και όλη η ακτινοβολία θα συμπυκνωθεί σε ένα σημείο , το οποίο συνεπάγεται την σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας.

Πέραν από τις πιο καταστροφικές θεωρίες, οι επιστήμονες στρέφονται και σε θεωρίες που σχετίζονται περισσότερο με την φυσική. Η θεωρία της «αναπήδησης» υποστηρίζει πως το σύμπαν ακολουθεί μια κυκλική πορεία και τελειώνει ακριβώς όπως άρχισε, το οποίο με την σειρά του θα δώσει ζωή σε ένα καινούριο σύμπαν. Κάποιες από τις «πληροφορίες» του προηγούμενο σύμπαντος μπορεί να διατηρηθούν και να καταγραφούν και στο επόμενο σύμπαν, γεγονός που καθησυχάζει τους πιο ανήσυχους.

Η τελευταία θεωρία σχετικά με το τέλος του γαλαξία μας όπως τον γνωρίζουμε τώρα ονομάζεται «αποσύνθεση του κενού», και υποδηλώνει ολοκληρωτική καταστροφή. Η ιδέα είναι πως υπάρχουν βασικοί κανόνες που καθορίζουν την λειτουργία του σύμπαντος, οι οποίοι παραδειγματικά αναφέρονται στην δημιουργία ατόμων και ηλεκτρονίων και στις ιδιότητές τους. οι κανόνες αυτοί με την σειρά τους καθορίζονται από το ενεργειακό Πεδίο Χίγκς, το οποίο έθεσε τους κανόνες για το σημερινό μας γαλαξία λίγο μετά από την μεγάλη έκρηξη που το ξεκίνησε. Αυτό το πεδίο μπορεί να μετατοπιστεί ξανά, το οποίο θα αλλάξει τους κανόνες της φυσικής που έχουμε θέσει και θα αλλάξει πλήρως την ζωή όπως την γνωρίζουμε. 

Όλες αυτές οι θεωρίες είναι πιθανά σενάρια τα οποία μπορεί να εξελιχθούν και να αλλάξουν ολοκληρωτικά τον γαλαξία μας. Φυσικά, αυτά τα σενάρια είναι μακρινά και δεν αναφέρονται στον άμεσο μέλλον, αλλά η πραγματοποίησή τους είναι αρκετά πιθανή, αν και μακρινή. 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News