LIFE & ARTS

Η Μπίλι φέρνει χαρά και στην αγορά βινυλίων

Η Μπίλι φέρνει χαρά και στην αγορά βινυλίων

Μπορεί η κύρια βάση των φανατικών θαυμαστών της να είναι γεννημένοι μετά το 2000, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι την Μπίλι Άιλις δεν ακούνε και άλλοι, πιο… παραδοσιακοί μουσικόφιλοι. Σαν αυτούς για παράδειγμα που εν έτει 2021 αγοράζουν δίσκους βινυλίου και προτιμούν από εκεί να απολαμβάνουν τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες, είτε από πεποίθηση είτε λόγω μόδας.

Σε κάθε περίπτωση το «Happier Than Ever», το πολυαναμενόμενο δηλαδή δεύτερο άλμπουμ της Αμερικανίδας ποπ σταρ που κυκλοφόρησε πρόσφατα, κατάφερε να πουλήσει 73 χιλιάδες βινύλια μέσα στην πρώτη εβδομάδα που βρέθηκε στα ράφια, νούμερο που αποτελεί το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ για το συγκεκριμένο φορμάτ από το 1991. Η πρώτη επίδοση ανήκει σε μια άλλη μεγάλη σταρ της εποχής μας, την Τέιλορ Σουίφτ, το «Evermore» της οποίας πούλησε, επίσης φέτος, 182 χιλιάδες αντίτυπα βινυλίου την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας.

Για τον δίσκο της Άιλις πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως τα φυσικά του αντίτυπα (βινύλια, CD και κασέτες) έφτασαν συνολικά τα 129 χιλιάδες, την ώρα βέβαια που τα περισσότερα έσοδα για την καλλιτέχνιδα προέρχονται από την αγορά του streaming. Από την άλλη αυτό το τελευταίο δεν μειώνει την σημασία των φυσικών πωλήσεων μουσικής, οι οποίες σε ένα σημαντικό βαθμό ανακάμπτουν τα τελευταία χρόνια, έπειτα από την ραγδαία πτώση τους νωρίτερα.

Θεωρείται μάλιστα σημαντικό το γεγονός πως αυτή η ανάκαμψη φαίνεται σε δουλειές από καλλιτέχνες όπως η Μπίλι Άιλις και η Τέιλορ Σουίφτ, κάτι που υποδεικνύει πως και οι μικρότερες ηλικίες «μυούνται» σταδιακά και σε κλασικά φορμάτ, παρότι αυτά δεν συμβαδίζουν ακριβώς τεχνολογικά με την εποχή τους. Είναι χαρακτηριστικό πως πριν από την φετινή χρονιά, οι πρώτες θέσεις στις πωλήσεις βινυλίου για τις πρόσφατες δεκαετίες ανήκαν κυρίως σε επανεκδόσεις μεγάλων επιτυχιών του παρελθόντος και όχι σε εν ενεργεία μουσικούς.

Παρεπιπτόντως το «Happier Than Ever» σηματοδοτεί άλλη μια πολύ καλή και ώριμη δουλειά για την Μπίλι Άιλις, η οποία έκανε και μια εντυπωσιακή εμφάνιση στο σόου του Τζίμι Φάλον, ερμηνεύοντας το ομώνυμο του άλμπουμ κομμάτι.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News