LIFE & ARTS

Ο πιο θρυλικός μπασκετικός καυγάς έρχεται στο Netflix

Ο πιο θρυλικός μπασκετικός καυγάς έρχεται στο Netflix

Μπορεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες να ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, ωστόσο οι ιστορίες γύρω από τα σπορ, τους ήρωές -και τους αντι-ήρωες- τους είναι ατελείωτες. Μια νέα εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ του Νetflix, υπό τον τίτλο «Αγνωστες Πτυχές», έρχεται να μας το υπενθυμίσει, με το πρώτο κιόλας επεισόδιό της, το οποίο είναι αφιερωμένο στο πιο θρυλικό περιστατικό βίας που έχει σημειωθεί ποτέ σε γήπεδο μπάσκετ: το περίφημο «Malice at the Palace».

Για όσους δεν γνωρίζουν ας τα πάρουμε με τη σειρά. Στις 19 Νοεμβρίου 2004 οι φοβεροί Indiana Pacers του βετεράνου Ρέτζι Μίλερ και του νέου μεγάλου αστέρα Τζερμέιν Ο’Νιλ αντιμετωπίζουν εκτός έδρας τους πρωταθλητές της περασμένης σεζόν Detroit Pistons. Οι δύο σκληροτράχηλες ομάδες συγκρούονται στο Palace of Augburn Hills με τους Pacers να προηγούνται λίγο πριν από το φινάλε, όταν μια αψιμαχία στο παρκέ μεταξύ του Μπεν Γουάλας των Pistons και του Ρον Αρτέστ των Pacers ανάβει τα αίματα. Οι ψυχραιμότεροι προσπαθούν να παρέμβουν ωστόσο σύντομα ένα μπουκάλι μπίρας εκτοξεύεται από την κερκίδα πάνω στον Αρτέστ. Τόσο εκείνος όσο και ο συμπαίχτης του Στίβεν Τζάκσον ορμούν στους οπαδούς γρονθοκοπώντας τους. Ακολουθεί φυσικά πανδαιμόνιο.

Δεκαεπτά χρόνια μετά το περιστατικό, το οποίο άλλαξε την ίδια την ιστορία και αρκετούς από τους κανόνες λειτουργίας του NBA, το ντοκιμαντέρ της μιας ώρας επιχειρεί να ρίξει περισσότερο φως τόσο στο ίδιο το περιστατικό που έλαβε χώρα όσο -και ακόμα περισσότερο- στους ίδιους τους πρωταγωνιστές, αρκετοί από τους οποίους αντιμετωπίστηκαν ως κακοποιοί, και στις επιπτώσεις που είχε στις ζωές τους. Αρχικά έχουμε εκτεταμένες συνεντεύξεις των τριών βασικών ηρώων: του Ρον Αρτέστ, ενός από τους πιο ιδιόρρυθμους χαρακτήρες που έχουν πατήσει ποτέ στα παρκέ του μπάσκετ, του Στίβεν Τζάκσον, ο οποίος ανέλαβε ρόλο «σωματοφύλακα» και του Τζερμέιν Ο’Νιλ, ενός εκπληκτικού παίκτη, του οποίου η καριέρα πήρε την κατιούσα έπειτα από εκείνη την σημαδιακή νύχτα.

Και οι τρεις παρουσιάζονται εδώ ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες από τα παιδικά τους χρόνια μέχρι το βράδυ που τους βρήκε να τιμωρούνται σκληρά από το NBA και να στερούνται ουσιαστικά την ευκαιρία να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα εκείνη τη χρονιά. Τις δικές τους συνεντεύξεις συνοδεύουν δεκάδες άλλες, από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο γήπεδο μέχρι παράγοντες και οπαδούς, μαζί με δημοσιεύματα της εποχής που δείχνουν τον μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο που προκάλεσαν τα επεισόδια.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News