Life & Arts Παρασκευή 6/08/2021, 19:20
LIFE & ARTS

Η Barcelona δεν άντεξε τις οικονομικές απαιτήσεις του Messi

Η Barcelona δεν άντεξε τις οικονομικές απαιτήσεις του Messi

Εξαιτίας των αστονομικών ποσών που ζητούσε ο Lionel Messi, η Barcelona υποχρεώθηκε να διακόψει το συμβόλαιό του, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομάδας Joan Laporta θα διακυβευόταν το μέλλον το ομίλου. Υπολογίζεται πως οι αποδοχές που απαιτούσε ο παγκοσμίου βεληνεκούς ποδοσφαιριστής θα οδηγούσαν τον όμιλο σε απώλειες. Ειδικότερα, η Bercelona θα έπρεπε να διοχετεύει σε μισθούς το 110% των εσόδων της, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. «Πάνω από όλα ο όμιλος, ακόμη και πάνω από τον καλύτερο παίκτη του κόσμου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Laporta.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Deloitte, οι αποδοχές των παικτών και των υπόλοιπων στελεχών στις «Big Five» ανέρχονταν συνολικά στα 5,6 δισ. ευρώ πριν από μία δεκαετία. Ωστόσο, κατά την τελευταία ποδοσφαιρική σεζόν, το ποσό αυτό εκτοξεύθηκε στα 17 δισ. ευρώ. Επιπλέον, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού και κατά συνέπεια εξαιτάς των άδειων σταδίων, τα έσοδά τους μειώθηκαν κατά 11% συνολικά. Συνεπώς, η αναλογία των μισθών για ποδοσφαιριστές και στελέχη αυξήθηκε σε τεράστιο βαθμό.

«Η UEFA έλεγε ανέκαθεν ότι η ανώτατη αναλογία μισθών προς έσοδα θα έπρεπε να τίθεται στο 70%, αλλά ενδέχεται να δούμε το νούμερο αυτό να ανεβαίνει στους μεγάλους ομίλους, ακόμη και να ξεπερνά το 100% σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο», είχε δηλώσει τον Απρίλιο στο Reuters ο Sam Boor, υψηλόβαθμο στέλεχος στο τμήμα αθλητικών επιχειρήσεων στην Deloitte. Βέβαια, σε ορισμένους ομίλους, η αναλογία αυτή είχε ξεπεράσει το 100% ακόμη και πριν την επέλαση της πανδημίας.

Η Barcelona δεν άντεξε τις οικονομικές απαιτήσεις του Messi-1

Την σεζόν 2019-2020 οι 20 κορυφαίοι όμιλοι είχαν έσοδα ύψους 8,2 δισ. ευρώ, χαμηλότερα σε σχέση με τα 9,3 δισ. ευρώ της σεζόν 2018-2019. Η μείωση οφείλεται βέβαια εν μέρει στην πανδημία και οδήγησε σε μείωση των προβλέψεων για το επόμενο έτος. Μέχρι το τέλος της τρέχουσας σεζόν, η πανδημία θα κοστίσει τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε αυτούς τους 20 ομίλους.

Το κόστος για τις προσλήψεις παικτών σε συνδυασμό με το κόστος αναβάθμισης των σταδίων έχει διογκώσει τα χρέη των μεγαλύτερων ομάδων της Ευρώπης. Σύμφωνα με υπολογισμούς της KPMG, η Tottenham είχε το μεγαλύτερο χρέος στα 685 εκατ. ευρώ την σεζόν 2019-2020, εν μερει λόγω της ανέγερσης νέου σταδίου. Ακολουθούν η Manchester United και η Juventus με χρέη ύψους 524 εκατ. ευρώ και 390 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η Barcelona και η Real Madrid είχαν χρέη 318 εκατ. ευρώ και 170 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, η Bayern είχε μηδενικά χρέη, ενώ η Paris Saint-Germani και η Chelsey παρουσίασαν περισσότερα αποθεματικά σε σχέση με χρέη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News