LIFE & ARTS

Μια πελώρια φωτεινή σφαίρα προσγειώνεται στο Λονδίνο

Μια πελώρια φωτεινή σφαίρα προσγειώνεται στο Λονδίνο

Ενα μεγαλεπήβολο όσο και αμφιλεγόμενο οικοδόμημα ετοιμάζεται να ξεκινήσει την κατασκευή του στο ανατολικό Λονδίνο, εκεί όπου μετά τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 μια προηγουμένως υποβαθμισμένη περιοχή, αποτελεί πλέον ένα από τα πιο περιζήτητα «οικόπεδα» της αγγλικής πρωτεύουσας.

Κι αν το Ολυμπιακό Στάδιο των 60 χιλιάδων θέσεων επιβάλλει προς το παρόν την παρουσία του στην περιοχή, αυτό πρόκειται μάλλον να αλλάξει αφού ακριβώς δίπλα σχεδιάζεται να ανεγερθεί μια γιγαντιαία… σφαίρα, με διάμετρο ανάλογη του περίφημου London Eye και ύψος περίπου όσο το Μπιγκ Μπεν.

Πίσω από την φουτουριστική κατασκευή που φέρει το προσωρινό όνομα «MSG Sphere» βρίσκεται η εταιρία του Madison Square Garden, της θρυλικής αρένας της Νέας Υόρκης, που χρησιμοποιείται τόσο σαν γήπεδο μπάσκετ όσο και για συναυλίες, εκδηλώσεις, αγώνες πυγμαχίας κ.ο.κ.

Κάτι ανάλογο προορίζεται να συμβεί και με την σφαίρα του Λονδίνου, εκεί όπου ακόμα πρόκειται να τοποθετηθεί η μεγαλύτερη και υψηλότερης ανάλυσης οθόνη στον πλανήτη, μαζί με ένα πρωτοποριακό σύστημα ήχου και δονήσεων, που σκοπό θα έχουν να μεταφέρουν τον θεατή σε μια άλλη πραγματικότητα.

Αυτά τουλάχιστον διακηρύσσουν οι σχεδιαστές της νέας αρένας, η οποία ωστόσο θα διαθέτει ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό, αυτή τη φορά όχι στο εσωτερικό αλλά στο εξωτερικό της. Το τελευταίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, θα αποτελείται από μια πελώρια, ενιαία σφαιρική οθόνη 20 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, όπου θα προβάλλονται κάθε είδους προγράμματα και κυρίως διαφημιστικά μηνύματα. Φανταστείτε κάτι σαν τον φωτεινό χαμό της Τάιμς Σκουέρ, συμπυκνωμένο σε μια τεράστια μπάλα.

Κάποιοι από τους κατοίκους της περιοχής έχουν ήδη αρχίσει τα αστεία, λέγοντας πως με τόσο φως τουλάχιστον θα μειωθούν οι λογαριασμοί του ρεύματος, ωστόσο άλλοι δεν το παίρνουν τόσο ελαφρά, μιλώντας για μια κατασκευή τελείως ακατάλληλη για μια πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή. Επιπλέον ανησυχία υπάρχει για το ενεργειακό αποτύπωμα αλλά και την συμβατότητα του έργου με τον γειτονικό σιδηροδρομικό σταθμό και την ικανότητα του τελευταίου να εξυπηρετήσει τα μεγάλα πλήθη που προφανώς θα συρρεύσουν όταν το MSG θα ανοίξει τις πύλες του.

 

Με πληροφορίες από theguardian.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News