Life & Arts Δευτέρα 26/07/2021, 13:44
LIFE & ARTS

Πώς η αγκαλιά βοηθά στον ύπνο

Πώς η αγκαλιά βοηθά στον ύπνο

Η πανδημία και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του περιορισμού της Covid-19 προκάλεσαν πολύπλευρες απώλειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή, στερώντας ακόμη και τη δυνατότητα μίας αγκαλιάς. Καθώς τα εμβολιαστικά προγράμματα εξελίσσονται ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αρχίζει σταδιακά να κερδίζει ξανά τη δυνατότητα να αγκαλιάσει ξανά τους οικείους του, ανακτώντας έτσι πολλαπλά οφέλη τόσο για την σωματική όσο και στην ψυχική υγεία του.

Γιατί όμως η αγκαλιά έχει τόσο θετική επίδραση πάνω μας; Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες οι αγκαλιές μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου. Κι αυτό γιατί η αίσθηση της αφής βοηθά στη μείωση της ορμόνης κορτιζόλης. Η κορτιζόλη είναι βασικός ρυθμιστής του κύκλου ύπνου, και αυξάνεται όταν νιώθουμε άγχος. Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν έτσι να καθυστερήσουν τον ύπνο, να προκαλέσουν διακεκομμένο ύπνο ή αυπνία.

Πέρα από τα άμεσα συναισθήματα χαλάρωσης και ευφορίας που προσφέρει, η αγκαλιά έχει επίσης μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία μας, καθιστώντας μας πιο ανθεκτικούς απέναντι στο άγχος. Η αφή και το χάδι στα στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης βοηθούν στην παραγωγή υψηλότερων επιπέδων ωκυτοκίνης. Δεν είναι τυχαίο ότι τα βρέφη που έχουν δεχθεί απλόχερα αγκαλιές εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους.

Παράλληλα, οι αγκαλιές ενισχύουν τους δεσμούς μας με τους οικείους μας και βοηθούν στη διατήρηση των σχέσεών μας, ενώ βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Μέσω της ρύθμισης των ορμονών μας – συμπεριλαμβανομένης της ωκυτοκίνης και της κορτιζόλης – το άγγιγμα και οι αγκαλιές μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού μας. Καθώς τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορούν να περιορίσουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις, ο εναγκαλισμός μπορεί να μας θωρακίσει με θετικά συναισθήματα, ενισχύοντας και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από World Economic Forum

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News