Life & Arts Παρασκευή 23/07/2021, 15:22 ΚΟΡΑΛΙΑ ΞΕΠΑΠΑΔΕΑ
LIFE & ARTS

Δέκα χρόνια χωρίς τη μία και μοναδική Amy Winehouse

Δέκα χρόνια χωρίς τη μία και μοναδική Amy Winehouse

Σαν σήμερα, στις 23 Ιουλίου του 2011, η Amy Winehouse έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 27 ετών, αφήνοντας πίσω της μία τεράστια παρακαταθήκη που επηρέασε την καριέρα πολλών ερμηνευτριών της soul μουσικής.

Δέκα χρόνια πίσω, στις 23 Ιουλίου του 2011, έφυγε από τη ζωή η Βρετανίδα ποπ σταρ, Amy Winehouse, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της σύγχρονης μουσικής σκηνής, ένα αστέρι φωτεινό με αρκετές σκοτεινές στιγμές, που όμως σημάδεψε τη μουσική ιστορία, τόσο με τα δυναμικά contralto φωνητικά της, όσο και με το μοναδικό προσωπικό της στυλ.

Η Amy Winehouse φημιζόταν για την εκλεκτική μίξη διάφορων μουσικών ειδών, όπως soul, jazz και rhythm & blues και έχει ευρέως αναγνωριστεί ως επιρροή για την ανάπτυξη της καριέρας πολλών γυναικών καλλιτεχνών της soul, καθώς και για την ανανέωση της βρετανικής μουσικής.

  

 “We only said goodbye with words/ I died a hundred times/ You go back to her/ And I go back to… black…”, ποιος δε θυμάται τους σχεδόν προφητικούς στίχους ενός από τα πιο αγαπητά μελαγχολικά τραγούδια του 21ου αιώνα;

Το 2011, η δημοφιλής δισκογραφική δουλειά «Back To Black» έγινε το πιο επιτυχημένο άλμπουμ του 21ου αιώνα σε πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά την είδηση του θανάτου της, βρίσκει ακόμη κανείς τα σημάδια της Amy Winehouse στο Κάμντεν Τάουν, στην αγαπημένη της γειτονιά στο Λονδίνο, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Κάθε χρόνο, ανήμερα της επετείου του θανάτου της, θαυμαστές της από όλο τον κόσμο φτάνουν εκεί για να αφήσουν λίγα λουλούδια στη μνήμη της.

Διαχρονική μουσική επιρροή 

Πολλοί καλλιτέχνες απέδωσαν φόρο τιμής στην Amy Winehouse, μεταξύ των οποίων οι U2, M.I.A., Lady Gaga, Marianne Faithfull, Bruno Mars, Nicki Minaj, Keisha Buchanan, Rihanna, George Michael, Adele, Kelly Clarkson, Courtney Love και το ροκ συγκρότημα Green Day, oι οποίοι μάλιστα έγραψαν προς τιμήν της το τραγούδι «Amy».

Από τη στιγμή που το “φαινόμενο” Amy Winehouse έφυγε από τη ζωή, πολλές ερμηνεύτριες, όπως η Lana del Rey και η Lady Gaga, ακολούθησαν τα βήματά της, συνδυάζοντας νοσταλγικές αναφορές σε χρόνους που έχουν περάσει με σύγχρονους ήχους που παράγουν τα πιο σύγχρονα λογισμικά επεξεργασίας ήχου.

«Η Αmy άλλαξε την ποπ μουσική. Με έκανε να νιώθω ελπίδα και να έχω την αίσθηση ότι δεν είμαι μόνη, χάρη στη μουσική της. Ζούσε την τζαζ, ζούσε τα μπλουζ», έχει πει η Lady Gaga για τα μουσικά επιτεύγματα της Amy Winehouse.

Πολλοί βρετανοί καλλιτέχνες έχουν πει αυτά τα χρόνια ότι η Amy Winehouse οδήγησε την pop μουσική του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια τεράστια αναγέννηση, αφότου η λάμψη του BritPop από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 είχε ξεθωριάσει από καιρό.

«Χάρη σ’ αυτήν πήρα μια κιθάρα κι άρχισα να γράφω τα δικά μου τραγούδια», είχε πει η Βρετανίδα ποπ σταρ, Adele, για την Amy Winehouse.

Άλλα αστέρια της Βρετανικής μουσικής, όπως ο Sam Smith, Jessie J ή η Florence Welch από το συγκρότημα των Florence + the Machine, έχουν επίσης ωφεληθεί από την επιρροή της Winehouse, με τις δισκογραφικές εταιρείες να έχουν έκτοτε αναλάβει Βρετανούς ερμηνευτές με μεγάλες, ιδιαίτερες φωνές σαν αυτή της Winehouse που σημάδεψε τη νεο-soul και σύγχρονη τζαζ.

Τη στιγμή, λοιπόν, που ανθίζει η καριέρα όλων αυτών των ερμηνευτών, η ολοκλήρωση των δύο άλμπουμ της Winehouse, Frank και Back to Black, καθώς και της μεταθανάτιας συλλογής Lioness, έχουν αντέξει σίγουρα τη δοκιμασία του χρόνου, καθιστώντας τα κομμάτια της ως διαχρονικά έργα τέχνης που εξακολουθούν να αντηχούν στο κοινό μέχρι σήμερα.

Jazz, soul & επιτυχίες

H Amy Winehouse μεγάλωσε σε μια οικογένεια που λάτρευε την αμερικάνικη τζαζ και σόουλ μουσική. Σύμφωνα με τη DW, η γιαγιά της Amy, Cynthia, έκανε φωνητικά σε διάσημους star σε clubs του Σόχο.

Ο πατέρας της, Mitch, λάτρευε τα παλιά βανίλια, κι έτσι, από μικρή, η Amy μεγάλωσε με τις φωνές της Billie Holiday και του Frank Sinatra. Άλλωστε, πολλοί είναι αυτοί που έχουν παρομοιάσει τη φωνή της με τη θρυλική φωνή της Holiday.

Η Winehouse σύχναζε από παιδί σε ροκ στέκια στο Camden και κάπως έτσι, ήρθε από νωρίς σε επαφή με την underground μουσική κουλτούρα της βρετανικής πρωτεύουσας.

Στην εφηβεία της, η Amy άρχισε ήδη να μοιάζει με ροκ σταρ, ενώ χαρακτηριστικό του ιδιαίτερου στιλ της ήταν τα sixties χτενίσματα με το τεράστιο, ρετρό «beehive hairdo». Από νωρίς άρχισε να εμφανίζεται σε διάφορα μαγαζιά από το Λονδίνο μέχρι το Δουβλίνο, προκαλώντας εντύπωση για την μοναδική ενέργεια που είχε on stage.

Το 2003 βγάζει το πρώτο της άλμπουμ. Το τεράστιο «μπαμ» γίνεται το 2006 με το «Βack to black», το οποίο την ίδια χρονιά λαμβάνει πέντε βραβεία Grammy – είχε προταθεί για έξι.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2007 κέρδισε ένα BRIT Award στην κατηγορία της «Καλύτερης Γυναίκας Καλλιτέχνιδας».

Στα τέλη του 2007, γίνεται γνωστό ότι ο δίσκος της «Back to Black» είναι το πιο εμπορικό άλμπουμ για το 2007 στη Βρετανία. Το εν λόγω άλμπουμ κυκλοφόρησε στα τέλη του 2006 και μέχρι το Δεκέμβριο του 2007 είχε πουλήσει 1.500.000 αντίτυπα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“They tried to make me go to rehab” – Η σκοτεινή πλευρά της Amy Winehouse

Η ζωή της Amy Winehouse είχε και σκοτεινές στιγμές, εμφάνισε κάποια σημάδια αυτο-καταστροφικά. Θα έλεγε κανείς πως η ζωή της ήταν κοντά στα τραγούδια που τόσο υπέροχα ερμήνευε. Η μάχη με το αλκοόλ και άλλες ουσίες αποδείχθηκε άνιση, η Winehouse δεν κατάφερε να βγει νικήτρια.

Την άρνησή της να ενταχθεί σε κέντρο απεξάρτησης την κατέγραψε στο τραγούδι «Rehab», το οποίο έγινε επιτυχία και βραβεύτηκε.

Οι παραράτσι την ακολουθούσαν με μανία σε κάθε της έξοδο, σε κάθε της κίνηση, επιδιώκοντας να αποθανατίσουν την οποιαδήποτε “έκλυτη” στιγμή της. Έκαναν τα πράγματα χειρότερα.

Ο θάνατος της Amy Winehouse στις 23 Ιουλίου του 2011 προήλθε από δηλητηρίαση μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Παρότι στο δημοφιλές τραγούδι “Rehab” έλεγε «They tried to make me go to Rehab/ But I said no, no, nο», η ίδια το 2011 είχε μπει τελικά στην κλινική αποτοξίνωσης Priory Rehab του νοτιοανατολικού Λονδίνου, όμως δεν πρόλαβε. Έφυγε από τη ζωή όσο ήταν μόλις 27 χρονών.

Η νεκροψία έγινε στις 25 Ιουλίου 2011 με τα αποτελέσματά της να είναι ατελή και να μην μπορούν να στοιχειοθετήσουν την αιτία του θανάτου της.

Λίγους μήνες μετά, στις 26 Οκτωβρίου 2011, η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε ότι η Winehouse πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης και αλκοόλ.

Πηγή: neolaia.gr Ακολουθήστε το Money Review στο Google News