Life & Arts Τρίτη 6/07/2021, 23:09
LIFE & ARTS

Willis Carrier: Ο άνθρωπος που ανακάλυψε το air condition (και έσωσε τα καλοκαίρια μας)

Πώς ο Willie Carrier εφηύρε το air condition;

Willis Carrier: Ο άνθρωπος που ανακάλυψε το air condition (και έσωσε τα καλοκαίρια μας)

Το καλοκαίρι είναι εδώ και τις τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία έχει ανέβει πολύ, ενώ την εβδομάδα που πέρασε είδαμε τον πρώτο καλοκαιρινό καύσωνα. Μάλιστα, όσο μπαίνουμε πιο πολύ στην καρδιά του καλοκαιριού ο καύσωνας συνεχίζεται και αυτό το κάτι που μας σώζει είναι το air condition φυσικά. Την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείς ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος που ανακάλυψε το air condition (και θα τον ευχαριστήσεις για το καλό που έκανε στην ανθρωπότητα και τη ζωή σου), πλέον θα ξέρει το όνομά του. Πρόκειται για τον Willis Carrier.

Ο Willis Carrier γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1876 στη Νέα Υόρκη όπου μεγάλωσε. Στη συνέχεια σπούδασε μηχανικός στο Cornell University, κάτι που αποδείχθηκε εξαιρετική επιλογή επαγγελματικού προσανατολισμού δεδομένης της μεταγενέστερης εφεύρεσής του.

Πώς δημιουργήθηκε όμως το πρώτο κλιματιστικό;

Για τη δημιουργία κάθε τίμιας και life saving συσκευής είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός προβλήματος, το οποίο η εκάστοτε εφεύρεση θα λύνει. Έτσι συνέβη και σε αυτή την περίπτωση. Ο Willis Carter ξεκίνησε να εργάζεται στη Buffalo Forge, που ήταν μία εταιρεία που αναλάμβανε την κατασκευή σφυρηλάτησης σιδηρουργού. Μέχρι βέβαια να πιάσει δουλειά ο Willis Carter το 1901 η εταιρεία επεκτάθηκε και άρχισε να πουλάει μηχανές διάτρησης, ατμομηχανές, αντλίες και συστήματα θέρμανσης.

Το ίδιο καλοκαίρι ήρθε στην εταιρεία που δούλευε μία εταιρεία – πελάτης με την επωνυμία Sackett-Wilhelms Lithographing and Publishing, που ήθελε μια “μηχανή επεξεργασίας αέρα”. Η Sackett-Wilhelms Lithographing and Publishing ήταν μία εταιρεία λιθογραφίας και εκδόσεων, η οποία λόγω του τρομερού καύσωνα που είχε εκείνο το καλοκαίρι, αντιμετώπιζε πρόβλημα με τα μελάνια, καθώς η ζέστη δεν επέτρεπε στα μελάνια να στεγνώσουν, με αποτέλεσμα να “τρέχουν” και να δημιουργούνται πολλά εκδοτικά προβλήματα.

Έτσι, η Sackett-Wilhelms Lithographing and Publishing ζήτησε από τον εργοδότη του Carrier να βρει μια λύση στο πρόβλημα και να βρεθεί ένας τρόπος να ρυθμιστεί η υγρασία και ει δυνατόν η θερμοκρασία. Ο εργοδότης στράφηκε στον μόλις 25 ετών Carrier για να βρει τη “χρυσή” λύση. Αυτό έγινε όχι γιατί δεν είχε άλλη επιλογή, αλλά επειδή αυτός είχε βάλει στα ταμεία της εταιρίας 40.000 δολάρια, μέσω της έμπνευσης που είχε για τα σπιράλ που εξέπεμπαν θερμότητα.

Η λύση του Willis Carrier

Ο Willis Carrier βρήκε τη λύση του προβλήματος που οδήγησε στη σωτήρια λύση του καλοκαιριού: Τη δημιουργία του air condition. Κατέθεσε ένα σχέδιο ως λύση στο πρόβλημα της Sackett-Wilhelms Lithographing and Publishing που έγινε η βάση για την ανακάλυψη του air condition. Το σχέδιο αφορούσε την κυκλοφορία νερού μέσω των σπιράλ που είχε σχεδιάσει για τη θέρμανση. Καθ’ αυτό τον τρόπο κατόρθωσε να εξισορροπήσει τη θερμοκρασία, με το ρυθμό ροής του αέρα.

Το μόνο που είχε μείνει και έπρεπε να λυθεί προκειμένου να τελειοποιήσει την εφεύρεσή του ήταν ο έλεγχος της ροής. Ωστόσο, η ιδέα του ήρθε ένα βράδυ που περπατούσε στην πλατφόρμα του σιδηροδρομικού σταθμού στο Pittsburgh. Σε ένα από τα καθιερωμένα “πέρα – δώθε” στην πλατφόρμα κοίταξε τον ουρανό και αναγνώρισε το εξής παράδοξο: Ο αέρας θα μπορούσε να “στεγνώσει” μέσω του κορεσμού με το νερό, καθώς η ομίχλη δεν ήταν κάτι παραπάνω από υδρατμός που έχει συμπυκνωθεί στον αέρα. Έτσι, ερεύνησε το ζήτημα και κατέληξε στο ότι η ποσότητα του υδρατμού που μπορεί να περιέχει ο ατμός του νερού, εξαρτάται από τη θερμοκρασία. Όταν “πέφτει” ο υδρατμός περιέχει και σταγόνες. Άρα, αυτό θα γινόταν και με τη ψύξη, ενώ αν έμπαινε ο ψεκασμός νερού στη μέση, θα ήταν δυνατό να ελέγξει την ποσότητα των υδρατμών στον αέρα.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησε τις γνώσεις του για τη θέρμανση των αντικειμένων με ατμό αντιστρέφοντας τη διαδικασία. Έτσι, αντί να στέλνει τον αέρα μέσα από ζεστά σπιράλ, τον έστελνε μέσω ψυχρών (στα οποία είχε βάλει κρύο νερό). Ο ψυχρός αέρας μέσω κρύων σπιράλ, κρύωνε τον αέρα και έλεγχε την υγρασία.

Επί τέσσερα χρόνια έκανε βελτιώσεις σε αυτό το σύστημα. Το 1906 πήρε την πατέντα, για “το μηχάνημα διαχείρισης του αέρα”, ενώ στο μεσοδιάστημα πήρε και κάποιες προαγωγές (έγινε αφεντικό, στο τμήματα της μηχανικής) και την έγκριση να δημιουργήσει την Carrier AirConditioning Corp. ως θυγατρική της Buffalo Forge. Αυτή η απόφαση ανακλήθηκε το 1915, όταν ο Carrier έφυγε, μαζί με έξι συνεργάτες του και έφτιαξε τη δική του εταιρία (Carrier Engineering Company) και κατάφερε να γίνει κολοσσός στον τομέα των air condition.

Κάπως έτσι λοιπόν ο Willis Carrier οδηγήθηκε στην εταιρεία καταφέρνοντας να βάλει στη λίστα του πελατολογίου του ακόμη και το Λευκό Οίκο και τη Γεορυσία. Μετά από πολλές επιτυχίες, στις 7 Οκτωβρίου του 1950, λίγο πριν “κλείσει” τα 74 ο Carrier έφυγε από τη ζωή έχοντας υπάρξει πρωτοπόρος, ενώ είχε αποκτήσει περισσότερες από 80 πατέντες στο πεδίο του. Προφανώς για όλους αυτούς τους λόγους θεωρείται ο “πατέρας του κλιματισμού”, ενώ η Carrier είναι μία από τις πιο γνωστές και επιτυχημένες εταιρείες κλιματιστικών έως και σήμερα βγάζοντας περισσότερα από τα μισά κέρδη της United Technologies από την οποία εξαγοράστηκε το 1979.

Πηγή: neolaia.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News