LIFE & ARTS

Έρχεται ο «Βασιλιάς Όττο»

Έρχεται ο «Βασιλιάς Όττο»

Κυκλοφόρησε μέσα στο Σαββατοκύριακο το πρώτο επίσημο τρέιλερ για το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ «Βασιλιάς Όττο», που θα φτάσει αργότερα μέσα στο καλοκαίρι στις αίθουσες από την Tanweer. Φυσικά εδώ δεν μιλάμε για τον πραγματικό βασιλιά Οθωνα, πρώτο μονάρχη του νέου ελληνικού κράτους, αλλά έναν άλλο συνονόματό του Γερμανό, ο οποίος υποχρέωσε τους Ελληνες να «γκρεμίσουν τα τείχη» για να υποδεχθούν εκείνον και τους στρατιώτες του: τον Οττο Ρεχάγκελ.

Στο ντοκιμαντέρ του συμπατριώτη του, Κρίστοφερ Αντρέ Μαρκς, θα παρακολουθήσουμε προφανώς την μυθική πορεία της Εθνικής ποδοσφαίρου του 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας, ωστόσο, όπως φαίνεται και από το τρέιλερ, βασικό κομμάτι της ταινίας αποτελεί η γνωριμία με την προσωπικότητα του προπονητή-ανθρώπου Ρεχάγκελ. Εκείνος άλλωστε για πρώτη ίσως φορά στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας, κατάφερε να εμφυσήσει σε μια (ταλαντούχα) γενιά Ελλήνων παικτών τις αξίες της πειθαρχίας, της αυταπάρνησης και του ομαδικού πνεύματος, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο θαύμα της Πορτογαλίας.

Στο απολαυστικό βιβλίο του με τίτλο «Εξηγώντας το θαύμα», ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τον Γερμανό, τον οποίο θεωρεί ξεκάθαρα βασικό υπαίτιο της επιτυχίας: «Ο Ρεχάγκελ είχε άποψη για τους Έλληνες του ποδοσφαίρου και τη σχέση των Ελλήνων με το ποδόσφαιρο. Δεν ανοιγόταν σε κανέναν και δεν ήθελε να μένει εδώ ώστε να μην επηρεάζεται και να μην ενοχλείται. Η ρουτίνα του ήταν να βρίσκεται στην Αθήνα τρεις μέρες το μήνα. Δεν ήθελε να έχει την παραμικρή επαφή με τις Ενώσεις ή με τα μέλη του συμβουλίου της ΕΠΟ (…) Κατάλαβε πολύ νωρίς ότι αν επέλεγε να μείνει στην Ελλάδα, θα δεχόταν πολλές πιέσεις και θα επηρεαζόταν».

Αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος μας κατάλαβε από την αρχή και φρόντισε να προστατευθεί καλά απέναντι στα δεινά της… φυλής, θα δούμε να αναδύεται από το ντοκιμαντέρ, μέσα από τα δικά του λόγια, των λίγων παραγόντων που τον έζησαν από κοντά, αλλά και εκείνα των παικτών που πρωταγωνίστησαν στο χορτάρι υπό τις οδηγίες του εκείνο το μαγικό καλοκαίρι. Η κυκλοφορία της ταινίας αναμένεται μέσα στον Ιούλιο.

Πηγή τρέιλερ: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News